nieuws

Kabels overbodig in ‘draadloos kantoor’

bouwbreed

maastricht ­ Er komt geen draad meer te pas aan de distributie van data en spraak in het nieuwe kantoor van Vodafone in Maastricht. Medewerkers loggen via een LAN­kaartje in hun laptop overal in het pand in op het bedrijfsnetwerk. Het telecombedrijf ontwikkelde dit ‘Wireless Office’ met Hewlett Packard, Cisco en Getronics. Dit najaar komt er een handelsuitvoering van het systeem op de markt.

Een ‘draadloos kantoor’ kan met een lagere investering toe omdat de bekabeling voor data en spraak vervalt. Verhuizende bedrijven hoeven ook geen infrastructuur meer achter te laten en af te schrijven. Het zorgt er tevens voor dat personeel sneller kan werken omdat het niet aan een bepaalde plaats is gebonden. Met dat in gedachten kan het gebruik van een draadloos systeem goedkoper uitvallen. In Vodafones nieuwe kantoorpand Il Fiore trok de installateur geen telefoonkabels. De medewerkers bellen alleen met de eigen mobiele telefoon. Daarmee kunnen ze ook draadloos telefonisch vergaderen en doorverbinden.

De computer logt draadloos in via de Mobile Connect Card van Vodafone. Die kaart zorgt ervoor dat de benodigde programmatuur wordt geïnstalleerd terwijl een SIM­kaart contact met het netwerk maakt. Zo haalt de computer alle documenten op die in het bedrijfsnetwerk zijn opgeslagen. De gegevens worden eveneens draadloos afgedrukt of elektronisch gepost. Daarmee zegt Vodafone het werk ook efficiënter te maken omdat ophalen en versturen van informatie via de draadloze verbinding sneller gaat dan via de vaste lijn. Buiten het gebouw blijven de medewerkers via het GPRS­netwerk in verbinding met het bedrijfsnetwerk.

Reageer op dit artikel