nieuws

Homeplan helpt arme Mexicaan op weg

bouwbreed Premium

breda ­ Ze zijn niet groot, de ‘basic homes’ waarmee de Stichting Homeplan de allerarmsten in Mexico op weg helpt. “Tja, basic hè”, zegt Van Rooij. Maar voor de bewoners is het een belangrijke stap op weg naar een beter leven. Drie bij drie meter is niet veel, maar het ontwerp is praktisch en met stapelbedden kan er een heel gezin in. Daarnaast kan er dan nog een keukenblok in en een tafel, laat hij zien in zo’n woning.

Aan die tafel komen de verhalen los. Over de vrijwilligers, die het sociale gezicht vormen van Mexico. En over de arme Mexicanen en hun overlevingsdrang. “Ze zijn creatief, inventief en technisch aangelegd. De meesten hebben al eens eerder een huis gebouwd, van afval. Golfplaten, autobanden, planken, soms alleen een stuk plastic.”

De via Caritas uitverkorenen moeten hun basic home zelf bouwen. “Bij elk project zet ik eerst een voorbeeldwoning neer. Verder krijgen ze een handleiding met veel plaatjes, voor het geval ze niet kunnen lezen. Daarnaast beschikt de plaatselijke organisatie Caritas over een enorm reservoir aan vrijwilligers die zo nodig de helpende hand bieden”, geeft Van Rooij aan.

Bijdrage

Reageer op dit artikel