nieuws

Heerlen wil nieuwe wijk over spoorlijn bouwen

bouwbreed Premium

heerlen ­ De Heerlense kunstenaar M. Huisman heeft een nieuwe stationswijk. Zowel de gemeente Heerlen als de NS reageert enthousiast over zijn vormgeving voor nieuwbouw van een stadswijk over het spoor heen.

De nieuwe wijk, die in zes jaar uit de grond gestampt moet worden, omvat onder meer woningen boven het spoor, kantoren, winkels, pleinen en horeca. Het project kost naar schatting 170 miljoen euro. NS Vastgoed doet de belangrijkste investeringen.

Volgens de NS is er nog nergens in Nederland boven het spoor gebouwd. De organisatie is ook blij met het plan omdat het Heerlense station een kwalijk imago heeft. Dat ligt niet alleen aan de criminaliteit, de architectuur van het station nodigt ook niet uit voor een aangenaam verpozen. Daar komt nu dus verandering in.

De nieuwe wijk Maankwartier telt 110 woningen, 13.000 vierkante meter kantooroppervlak, 12.000 vierkante meter winkels, een hotel en duizend ondergrondse parkeerplaatsen.

De NS stelt als voorwaarde dat 60 procent van de 110 woningen zijn verkocht en een groot deel van de 13.000 vierkante meter kantooroppervlak is ingevuld. De meningen in de gemeenteraad lopen uiteen, van radicale afwijzing door de VVD en GroenLinks (oppositie) tot warme omhelzing van het CDA en SP. De laatste vraagt zich hooguit af of de inzakkende woningmarkt geen roet in het eten kan gooien.

Reageer op dit artikel