nieuws

Gewaagd plan leidt verkeer onder Arnhems park door

bouwbreed

arnhem ­ Een gewaagd plan moet de toevoerwegen naar de huidige twee stadsbruggen van Arnhem ontlasten als straks 20.000 mensen in Vinex­wijk Schuytgraaf in Arnhem­Zuid gaan wonen. Het betreft een nieuwe dubbeldeks brug over de Rijn bij Arnhem, waarvan de autorijbanen op de noordoever overgaan in een tunnel onder het monumentale park Mariëndaal.

Het plan is de uitkomst van een brainstormsessie van de Arnhemse futuroloog Rudolf Das en VVD­raadslid Anno Zijlstra. De plannen voor een zogeheten west­tangent in een of andere vorm bestaan al langer, maar stuitten telkens op enorme weerstand van de liefhebbers van het natuurgebied Mariëndaal, en op gebrek aan geld. In de Arnhemse raad wordt thans gelobbyd om voor het park een monumentale status te krijgen.

De westelijke rondweg is volgens Zijlstra ook zonder Schuytgraaf al nodig om de druk op het Arnhemse centrum te ontlasten. Verkeer dat uit het noorden komt, maar niet in Arnhem hoeft te zijn, zou bij voorkeur om de stad heen moeten in plaats van er dwars doorheen. Om die reden bedacht stedenbouwkundige Rudolf Das eerder ook al eens een variant van de ‘Schelmse Tunnel’.

Actueler

Reageer op dit artikel