nieuws

Gevelelementen veilig rechtop gezet met één kraan

bouwbreed

drachten ­ Het gebeurt dat prefab betonnen gevelelementen zo hoog zijn, dat ze niet kunnen worden vervoerd in de stand waarin ze zullen worden gemonteerd. Het is dan nodig de elementen op de bouwplaats 90 graden te draaien. Alvon Bouwsystemen in Veenoord heeft daarvoor een hulpmiddel ontwikkeld: een kantelframe.

Met slechts één mobiele kraan worden de elementen van de vrachtwagen getild, in het frame geplaatst, gekanteld en tenslotte gehesen.

Alvon heeft reeds de nodige ervaring opgedaan met deze procedure, die veiliger is dan tillend kantelen met twee kranen. Omdat het gereedschap in de praktijk goed blijkt te voldoen, heeft Leenstra Machinebouw uit Drachten het gereed gemaakt voor productie, een handleiding geschreven en gezorgd dat het frame voldoet aan de eisen van het CE­merk.

Het standaard frame is geschikt voor het kantelen van elementen van maximaal 2800 bij 5000 millimeter, met een dikte van maximaal 200 millimeter en een gewicht van ten hoogste 5000 kilogram. Het frame zelf weegt 400 kilogram, is 3000 millimeter lang, 1300 breed en 1600 hoog. Een hijskabel en een sjorband worden meegeleverd.

Reageer op dit artikel