nieuws

‘Er wordt maar wat aangerotzooid’

bouwbreed

‘Neerstortende balkons (…). Toeval, of zakt Nederland af naar het niveau van een ontwikkelingsland?’ Op deze vraag in de juli­enquête op de Cobouw­site zijn drie antwoorden mogelijk. 39 Procent van de deelnemers onderschrijft de stelling ‘Er wordt maar wat aan gerotzooid’. Jan de Jonge uit zijn zorgen.

Het neerstorten van de balkons in Maastricht vormt de aanleiding voor de stelling op de site. Ik ga niet in op de inhoudelijke kant van het drama; die valt buiten mijn gezichtsveld en competentie. Bovendien zijn statistieken en enquêtes moeilijk te interpreteren als standaardafwijkingen en samenstelling van de deelnemers niet bekend zijn. Dus enige nuancering is op z’n plaats.

Wel mag worden gesteld dat het reacties betreft vanuit de branche en dus het ergste moet worden gevreesd voor de beeldvorming buiten de eigen wereld. De vraag rijst of deze beeldvorming niet ernstiger is dan de bouwfraudeaffaire.

Op de stelling zijn nog twee antwoorden mogelijk: ‘Een ongelukkige samenloop van omstandigheden’ en ‘Waar gewerkt wordt worden nu eenmaal fouten gemaakt’. De kwalificaties vanuit eigen gelederen waarbij 39 procent geen kwaliteitsstempel hanteert, 29 procent fouten onvermijdelijk acht en de rest van de deelnemers zich kan vinden in een ongelukkige samenloop van omstandigheden, is in mijn ogen ernstiger dan branchegewoonten die nu plotseling laakbaar maar wel jaren getolereerd zijn.

Verantwoordelijkheden

Reageer op dit artikel