nieuws

Drie jaar cel geëist tegen ambtenaar RGD

bouwbreed Premium

utrecht ­ Tegen een 29­jarige ambtenaar van de Rijksgebouwendienst F.M. is voor de Utrechtse rechtbank een gevangenisstraf van drie jaar geëist.

De man heeft zich volgens justitie schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, oplichting en corruptie. De Rijksgebouwendienst zou door de inmiddels geschorste ambtenaar voor 800.000 euro zijn benadeeld. Dat bedrag eiste de officier van justitie terug. De Utrechtse rechtbank doet op 16 juli uitspraak.

Volgens het Openbaar Ministerie liet M., die onder meer belast was met het beheer en onderhoud van diverse overheidsgebouwen, offertes maken voor leveringen aan tal van bedrijven. De betalingen keurde hij later zelf goed. In werkelijkheid werd voor de betalingen geen tegenprestatie geleverd. Het geld verdween onder meer in de zak van de ambtenaar, aldus justitie. M. zou ook bouwbedrijven opdrachten voor onderhoudsklussen hebben gegund in ruil voor geld.

De technisch manager werd eind vorig jaar op non­actief gesteld nadat er een anonieme tip over hem was binnengekomen. Bij de Rijksrecherche loopt momenteel nog een onderzoek naar een andere ambtenaar van de dienst. Of dat ook tot strafvervolging zal leiden, is nog niet bekend.

M. ontkent de beschuldigingen bij hoog en bij laag. Als hem al wat te verwijten valt, dan is de top van de Rijksgebouwendienst daar mede schuldig aan, betoogde zijn advocaat. Binnen de dienst zou de controle op de ambtenaren ernstig tekortschieten. Aanbestedingsprocedures zouden bovendien zeer fraudegevoelig zijn. De officier van justitie beaamde dat de organisatie van de Rijksgebouwendienst niet op orde was.

Reageer op dit artikel