nieuws

Den Haag poetst zijn culturele imago op

bouwbreed Premium

den haag ­ De gemeente Den Haag wil zo mogelijk de gebouwen van de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Dans Theater overnemen van de huidige eigenaren en van het Spuiplein een levendig cultuurplein maken. Voor de aanpak van achterstallig onderhoud en arbo­knelpunten is bijna 4 miljoen euro gereserveerd.

De huidige gevel van zwart glas van de Dr. Anton Philipszaal heeft een erg introvert karakter en biedt geen mogelijkheid om de voorbijgangers op de hoogte te stellen van de activiteiten, schrijft wethouder L. Engering (financiën en cultuur) aan de raadscommissie voor onderwijs, cultuur en sport.

In een ontwerp van architectenbureau Van Mourik Vermeulen wordt het zwarte glas vervangen door doorzichtiger glas en krijgt de gevel voorzieningen voor een lichtkrant en affichering. Ook de entree moet meer uitnodigend worden. Daarnaast vergen het achterstallig onderhoud en de arbo­knelpunten een dermate grote investering dat het niet door de huidige eigenaren, de Stichting Residentie Orkest en de Stichting Nederlands Dans Theater, is op te brengen. Vorig jaar hebben zij dan ook de bereidheid uitgesproken de gebouwen aan de gemeente over te dragen.

Het onderhoud van de Dr. Anton Philipszaal behelst herstel van de gestuukte buitenwand, het vervangen van de kitvoegen in de glazen gevel en herstel van lekkages en het aanpassen van lekkagegevoelige plekken.

Bij het Lucent Dans Theater wordt de geveltoren gerenoveerd, de lekkages en technische gebreken hersteld en situaties die daartoe kunnen leiden aangepakt. Gaten, houtrot en verzakking van de toneelvloer worden verholpen, de laad­ en losplatformen aangepast, de luchtbehandelingsinstallaties vervangen en de horecavoorziening en de toneelinstallaties aangepast aan de nu geldende voorschriften.

Een euro

Volgens woordvoerder R. Janssen van de gemeente Den Haag past de overname van de twee gebouwen ­ de gemeente gaat uit van een bedrag van 1 euro per gebouw vanwege de hoge investeringskosten ­ helemaal in de lijn van de laatste jaren. “Den Haag is volop bezig met renovatie en onderhoud van cultuurpanden. Neem de Koninklijke Schouwburg, het Gemeentemuseum en het poppodium het Paard van Troje dat na de zomer klaar zal zijn. De Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Dans Theater horen daar zeker bij. Het zijn tenslotte niet de minste gezelschappen die erin zitten.”

Bovendien heeft Stroom HCBK (Haags Centrum Beeldende Kunst) een nieuw pand gevonden aan de Hogewal. “Een locatie die een veel betere uitstraling heeft dan de huidige ruimte in het Haagse Filmhuis aan het Spui”, zegt Janssen.

Voor de verbouwing en verhuizing, die plaats zal vinden van september tot maart volgend jaar, is 681.000 euro beschikbaar gesteld. De vrijkomende ruimte biedt het Haags Filmhuis de mogelijkheid een vijfde filmhuis te realiseren.

Reageer op dit artikel