nieuws

Complexe leidekking op torenspits

bouwbreed Premium

de rijp ­ Passen en meten op de scherpe achtkantige torenspits van de Nederlands Hervormde Kerk uit 1655 in De Rijp. In opdracht van de gemeente Graft­De Rijp voorziet leidekkersbedrijf Willem van Boxtel BV uit Nijmegen de kerktoren van nieuwe leien in Rijndekking.

Ondanks het relatief geringe oppervlakte van ongeveer 60 vierkante meter dakvlak zijn twee volslagen leidekkers, af en toe bijgestaan door leerlingen, maar liefst vijf weken bezig met het dekken met leien in een Rijndekking. Volgens uitvoerder Hans Megens komt dat voor een groot deel door de complexiteit van het werk. “Aan de ene kant is de aan­ en afvoer van de leien lastig, omdat we met een takel vanaf de torenomgang werken. Anderzijds is het een tijdrovende klus doordat de toren heel spits is en we met name in de top praktisch alle leien op maat moeten maken.”

Het vervangen van de leien van de spits bleek al na 25 jaar noodzakelijk. Volgens Megens kwam dat onder andere doordat de leien destijds niet allemaal conform de voorschriften waren bevestigd. “Bij Rijndekking heb je afhankelijk van de windrichting een linkse of rechtse dekking waarbij de rug van de lei steeds van de overheersende wind­ en regenrichting af wordt gedekt. Doordat dit niet permanent was doorgevoerd, ontstonden lekkages en was herstel noodzakelijk.”

Verkeerde keus

Reageer op dit artikel