nieuws

Burgemeester van Kruibeke ‘beschaamd om Vlaming te zijn’

bouwbreed Premium

brussel ­ De Vlaamse gewestregering heeft in het Oost­Vlaamse Kruibeke in onvervalste Gestapostijl tientallen bewapende politiemannen, dertien overvalwagens, twee kranen en een deurwaarder ingezet om een villa te ‘bezetten’ en vervolgens binnen enkele uren met grond gelijk te maken.

De eigenaars, een echtpaar, waren niet aanwezig tijdens de spectaculaire bezettingsactie. Ze logeerden tijdelijk bij vrienden. In de buurt van de villa hielden zich wel enkele sympathisanten van het echtpaar op, maar die hadden tevoren kenbaar gemaakt helemaal niet op verzet uit te zijn. Burgemeester Antoine Denert van Kruibeke reageerde woedend op deze onteigeningsoperatie in commandostijl: “Dit machtsvertoon was buiten alle proporties. Het is een schande dat de Vlaamse gewestregering een heel leger op de been laat brengen om twee mensen uit hun huis te zetten. Ik ben beschaamd om Vlamingen te zijn.”

Ringdijk

De onteigening gebeurde niet omdat het om een illegaal gebouwde villa zou gaan. De villa moest wijken wegens de aanleg van een ringdijk rondom het overstromingsgebied in Kruibeke. De zaak is des te pijnlijker omdat de hoofdingenieur bij de aanleg van de ringdijk uitdrukkelijk had gesteld dat de villa helemaal niet hoefde te worden afgebroken.

Hoog genoeg

Volgens hem was het probleemloos mogelijk om de ringdijk vlak naast het huis te leggen. De villa was hoog genoeg gelegen in verband met eventueel overstromingsgevaar, zo luidde zijn diagnose. Maar de betrokken ingenieur werd teruggefloten door een ambtenaar van de Vlaamse gewestregering in Brussel, die vanachter zijn bureau en zonder de situatie ter plaatse te kennen, voet bij stuk hield dat de villa tegen de vlakte moest. De eigenaars werden wel schadeloos gesteld ten bedrage van 400.000 euro, maar alleen al door de verdubbeling van de prijzen voor bouwgronden in Vlaanderen in de afgelopen tien jaar, leiden ze verlies. Ook de gerechtskosten zijn danig opgelopem want de eigenaars hebben zich via de rechter tot het uiterste verzet tegen deze in Kruibeke zwaar omstreden onteigening, waarmee de Vlaamse gewestregering ook haar belofte heeft geschonden niemand meer uit zijn huis te verdrijven.

Reageer op dit artikel