nieuws

Bruikbare baksteen uit brokken metselwerk

bouwbreed

apeldoorn ­ Tien bedrijven gaan het TNO­concept Kringbouw op pilot­schaal uitvoeren. Kringbouw heeft tot doel om op een duurzame manier bouwstoffen te produceren uit bouw­ en sloopafval (BSA). Wienerberger gaat als een van de participerende bedrijven naar verwachting al dit jaar brokken metselwerk recyclen tot bruikbare bakstenen.

Minder stortafval en vermindering van gebruik en winning van oppervlaktedelfstoffen. Dat is het doel van het initiatief van TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie (TNO­MEP) in Apeldoorn. Het concept voorziet in de ontleding van beton­ en metselwerkpuin door middel van thermische processen in de oorspronkelijke componenten baksteen, grind, zand en cementsteen. Volgens ir. J.P.Brouwer, onderzoeker van TNO­MEP, is het nieuwe aspect van het concept de ‘volledige recycling van oud beton’ in plaats van het bestaande hergebruik van beton in de vorm van granulaat of toeslagstof. “In het laatste geval komt het beton weliswaar weer terug in nieuw beton, maar van een kringloop is nog niet echt sprake”, aldus Brouwer. Door de verhitting van het BSA tot ongeveer 500 graden Celsius is het echter volgens Brouwer wel mogelijk de cementfractie uit het beton te halen. “

Bindmiddel

Reageer op dit artikel