nieuws

Britse inspectie legt 332 bouwplaatsen stil

bouwbreed Premium

londen ­ De Health and Safety Executive (HSE), de Britse Arbeidsinspectie, heeft eind vorige week tijdens een omvangrijke bliksemactie het werk op 332 bouwplaatsen stilgelegd. Het betreft één kwart van de 1446 bezochte locaties.

Op alle bouwwerken die werden stilgelegd was het werken op hoogte onvoldoende beveiligd. Op een aantal andere bouwplaatsen stopten de aannemers tijdelijk zelf met het werk teneinde kleinere verbeteringen uit te voeren.

De HSE voert al geruime tijd actie tegen de grote onveiligheid in de Britse bouw. Vallen van grotere hoogte komt het vaakst voor. Vorig jaar kwamen 37 mensen door een val om het leven ­ 47 procent van alle dodelijke slachtoffers in de bouw ­ terwijl er 1344 bij een val min of meer ernstig gewond raakten.

Sinds begin april dit jaar zijn opnieuw twaalf bouwvakkers omgekomen bij een val. Kevin Myers, hoofdinspecteur bouw van de HSE: “Veel aannemers bleken zich bewust van dit risico en hebben maatregelen genomen. Maar ondanks dat we onze actie ruim vooraf hadden aangekondigd, waren de omstandigheden op 332 bouwplaatsen zo onveilig dat het werk direct moest worden stilgelegd.

Verantwoordelijkheid

Dat toont weer aan dat er nog altijd veel mensen in de bouw werken die zich niet bewust zijn van de gevaren of die niet begrijpen dat het hun verantwoordelijkheid is om iets aan deze risico’s te doen.”

Tot de ernstige gevallen behoorde een hele ploeg steigerbouwers die versleten en niet­gekeurde veiligheidstuigen droegen, alsmede een verbouwing waarbij de bouwvakkers zonder bescherming over een 6 meter hoog plankier liepen.

Maar er worden ook steeds meer mobiele hefplatforms, veiligheidsnetten of airbags gebruikt om ongevallen te beperken. Myers: “Op een groot aantal bouwwerken wordt al het mogelijke gedaan om de gevaren te beperken en de bouwvakkers voldoende te informeren. Dat geldt zowel voor grote aannemers en onderaannemers als voor steigerbouwers.”

Reageer op dit artikel