nieuws

Bouwlening half jaar na koop aftrekbaar

bouwbreed

den haag ­ De rente van een lening voor verbouwingen aan het eigen huis zijn de eerste zes maanden na koop aftrekbaar. Daarna moet de klusser bewijzen wat hij met de lening heeft gedaan. Dat heeft staatssecretaris Wijn (financiën) besloten.

De regeling voorkomt dat een aparte rekening moet worden geopend voor een verbouwingsdepot. De hele afgesloten lening telt dan mee voor aftrek van de belastingen in box 1 als eigenwoningrente. Na de verbouwing of na twee jaar verschuift de post naar box 3.

Zonder de verandering wordt het geld eerst ‘besteed’ aan een spaarrekening in plaats van een directe uitgave aan de woning. De rente komt dan niet automatisch in aanmerking voor fiscale aftrek. Nu hoeven klussers de eerste zes maanden niet te bewijzen dat de lening daadwerkelijk aan verbeteringen van het huis zijn besteed.

Reageer op dit artikel