nieuws

Bouwers worstelen met kopieeraanslag

bouwbreed Premium

den haag ­ Bouwbedrijven lopen te hoop tegen de kopieeraanslag van de stichting Reprorecht. Ondanks bezwaren van individuele aannemers en brancheorganisaties blijft de stichting vasthouden aan haar omstreden rekenmethode.

“Absurd”, roept administrateur C. Meijer van Meton Bouw over de kopieeraanslag die onlangs in de bus viel. Het bedrijf uit Katwijk werd aangeslagen voor 136.000 reprorechtplichtige kopietjes. “Maar we hebben maar veertig man in dienst, van wie er 34 op de bouwplaats werken en nooit in de buurt van een kopieermachine komen”, werpt Meijer tegen. “Als ik Reprorecht moet geloven, staan hier dagelijks hele files voor het kopieerapparaat. Die berekeningen, daar klopt helemaal niets van.”

Bij de stichting Reprorecht kreeg Meijer te horen dat voor bedrijven met minder dan vijftig werknemers een reprorechtplicht geldt van 10,5 procent. Hoe dat percentage tot stand was gekomen, bleef onduidelijk.

“Ze gaan er zomaar vanuit dat ik per jaar een bepaald aantal reprorechtplichtige stukken kopieer. Maar dat bestrijd ik. Ik kopieer op kantoor bestekken, facturen, offertes. Stukken zonder auteursrecht. Boeken waar wel rechten op rusten, koop ik gewoon.”

Meton Bouw voelt zich onrecht aangedaan, net als vele andere bouwbedrijven. Brancheorganisatie Bouwned wordt overstelpt met klachten van aannemers over de Reprorecht­facturen. Bouwned zelf trok al aan de bel bij de stichting, maar vooralsnog zonder resultaat. “We hebben een gesprek gehad, maar dat was voor ons niet bevredigend. We zullen het er niet bij laten”, zegt woordvoerder H. Heutink van Bouwned.

Rechter

Reageer op dit artikel