nieuws

Betonpaaltjes vervangen

bouwbreed Premium

hoogeveen ­ Boeren, burgers en buitenlui die onderuitgaan. Vloekende automobilisten die met hun heilige koe op een nauwelijks zichtbaar paaltje knallen. Slapstick? Nee, dagelijkse werkelijkheid in Hoogeveen.

Daar zijn midden in het centrum lage betonpaaltjes geplaatst om te voorkomen dat het autoverkeer op een voetpad terechtkomt. Wat de veiligheid moest verbeteren, bleek in de praktijk een serieuze aanslag op de volksgezondheid.

Talloze chauffeurs zagen de obstakels over het hoofd en hielden er een gehutsebutste automobiel en een gekneusd humeur aan over. Veel erger is dat de versperringen ook met grote regelmaat voetgangers beentje lichten. Valpartijen, schaafwonden en zelfs een gebroken heup zijn het gevolg. Nadat de lokale pers de zaak onder de aandacht bracht, besloot de gemeente in te grijpen.

De paaltjes worden stante pede verwijderd, meldt voorlichter H.Vonk. “Het gaat om zo’n dertien paaltjes van het model Zandvoort. Je vindt ze door heel het land.” Kennelijk zijn de paaltjes in Hoogeveen niet zo handig geplaatst. “Ze staan bij een oversteekplaats en vooral slechtzienden struikelen erover.”

De verwijderde ‘Zandvoortjes’ worden opgeslagen in het gemeentelijk magazijn en later op een andere plek opnieuw gebruikt. Bij de oversteekplaats zetten gemeentemedewerkers een hoger model metalen paaltjes neer. De schade voor de gemeente valt volgens woordvoerder Vonk wel mee. “De kosten zijn, schat ik, nog geen duizend euro. Nee, van kapitaalvernietiging kun je echt niet spreken.”

Reageer op dit artikel