nieuws

‘Afspraken nodig over controles gasleidingen’

bouwbreed Premium

den haag ­ De gemeente Den Haag moet het voortouw nemen om met het ministerie van VROM afspraken te maken over de controles van gasleidingen in woningen.

Dit stelt PvdA­fractievoorzitter H. Kool in de Haagse gemeenteraad, naar aanleiding van de gasexplosie in de Herman Costerstraat in Den Haag, vorige week zaterdag. Volgens Kool is momenteel niet duidelijk bij wie de verantwoordelijkheid ligt. “De gasleiding tot aan de meter dient te worden gecontroleerd door de energiebedrijven. Na de meter is de huiseigenaar verantwoordelijk, maar wie voert de controle uit?”, vraagt Kool zich af. De fractievoorzitter vindt dat er een eind moet komen aan het “voortdurende gesteggel tussen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) enerzijds en het rijk anderzijds.” Kool: “Het gaat natuurlijk niet alleen om de 200.000 woningen in Den Haag. Het is een landelijk probleem, maar het is bij ons nu helaas actueel geworden.” Het Rijk vindt dat de gemeenten de controles moeten uitvoeren, maar de VNG meent dat daarvoor bij de gemeenten de personeelscapaciteit en de deskundigheid ontbreekt. Passieve controle is voldoende, aldus de VNG. Om deze patstelling te doorbreken, kan de Haagse burgemeester Deetman wellicht een rol spelen. Hij is namelijk voorzitter van de VNG. “Een geluk bij een ongeluk”, meent Kool. De ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, Uneto­VNI, pleitte naar aanleiding van de Haagse gasexplosie eveneens voor duidelijkheid over de controles.

Reageer op dit artikel