nieuws

Afperser dreigde Strukton Railinfra met opblazen HSL

bouwbreed Premium

groningen ­ Een 33­jarige Groninger heeft in april gedreigd de in aanbouw zijnde Hogesnelheidslijn tussen Breda en Amsterdam op te blazen. Alleen bij betaling van 2,3 miljoen euro zou hij zijn dreigement niet uitvoeren.

De man uitte zijn bedreigingen in een brief aan Strukton Railinfra. Die nam het dreigement zo serieus dat de politie werd gewaarschuwd. Uiteindelijk werd ook het Nationaal Crisis Centrum in Den Haag gealarmeerd. De Groninger werd in de kraag gevat toen hij op een afsproken plek zijn geld kwam innen.

De Groninger moest afgelopen donderdag voor de rechtbank in zijn woonplaats verschijnen. De officier van justitie eiste een celstraf van 21 maanden.

Hoewel de verdachte ontkende dat hij de schrijver van de dreigbrief is, bestond daar bij de aanklager geen enkele twijfel over. Uit handschriftonderzoek is gebleken dat de brief met een ‘aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’ door de Groninger is geschreven.

Bovendien kon uit de brief worden opgemaakt dat de auteur technische kennis bezat van het bouwproject. Verdachte was in het verleden betrokken bij de bouw van de HSL. De rechtbank doet op 17 juli uitspraak.

Reageer op dit artikel