nieuws

Wijn maakt zich sterk voor laag btw­tarief

bouwbreed

den haag ­ Staatssecretaris Wijn (financiën) zal zich in Europa sterk maken voor voorzetting van het experiment met een lagere btw voor arbeidsintensieve diensten. Dit heef hij gisteren beloofd nadat alle fractiewoordvoerders hierop hadden aangedrongen in het algemeen overleg van de kamercommissies voor Financiën en Economische Zaken.

Nog deze week zal het rapport van het Centraal Planbureau (CPB) naar Brussel worden gestuurd waaruit blijkt dat de btw­verlaging voor onder meer schilders en stukadoors effectief is. Verder kondigde hij een persoonlijk charmeoffensief aan bij zijn collega’s in de EU, om de Nederlandse inzichten over het financieel­economisch beleid beter onder de aandacht te brengen. Zijn voorganger was daarin wat de btw aangaat ernstig tekort geschoten, vond de commissie.

Het stak de leden met name dat in maart een kritisch rapport van het onderzoeksbureau Research voor Beleid zonder kanttekeningen naar de EU was doorgestuurd. De commissie was destijds niet te spreken over de toon van het rapport en is dat nu, met het CPB­onderzoek in de hand, nog minder. “Er had op 20 maart direct een brief moeten worden verstuurd naar de Europese Commissie, dat dit rapport niet ‘the state of the art’ was”, verwoordde Vendrik van GroenLinkshet ongenoegen. “Nu ligt er dit rapport van het CPB en nu lijkt het of de hazen zijn gelopen.”

Treurig

D66­woordvoerder Giskes vond het treurig dat het kabinet zo weinig had gedaan om het onderwerp in Brussel op de agenda te zetten. Nog meer getreuzel wilde de commissie niet over haar kant laten gaan. VVD’er Aptroot vond zelfs dat als het CPB­rapport niet als de bliksem, liefst nog deze week, naar de EU wordt gestuurd, de kamer niet met vakantie kan.

Probleem met economische onderzoekingen is, verklaarde CDA’er De Haan, zelf iemand uit het vak, dat verbanden die wel aannemelijk zijn, nooit exact zijn aan te tonen. Wijn zei daarop ervan overtuigd te zijn dat de verschillend positieve effect op de langere termijn zeker (nog sterker) zullen optreden.

Reageer op dit artikel