nieuws

Weinig animo voor actie tegen Koop

bouwbreed Premium

slochteren ­ De juridische actie van de Stichting Regres Bouwnijverheid tegen het na de bouwfraude in opspraak geraakte bouwconcern Koop Tjuchem dreigt te mislukken. Bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben zich ­ enkele dagen voor sluiting van de inschrijving ­ slechts tien van de 178 aangeschreven gemeenten uit de schaduwboekhouding van Koop Tjuchem gemeld. De VNG wil niet reageren op de tegenvallende animo.

De VNG, die het initiatief nam voor de oprichting van de Stichting Regres Bouwnijverheid, heeft de gemeenten in eerste instantie aangeschreven om te polsen of er draagvlak bestaat voor een gezamenlijke juridische claim van de in de bouwfraude door Koop Tjuchem gedupeerde gemeenten. Een onafhankelijk bureau concludeerde eerder al dat zo’n gezamenlijke claim een goede kans van slagen heeft. Eén gemeente, die in elk geval wel meedoet aan een claim tegen Koop Tjuchem is Amsterdam, waar veertig procent van de bouwfraude is ontstaan. De Oost­Groningse gemeente Scheemda wil in principe ook meedoen en gaat ervanuit dat de actie de gemeente enkele duizenden euro’s gaat kosten. Mocht dat veel meer worden, dan behoudt Scheemda zich het recht voor alsnog uit de stichting te stappen. De gemeenten Veendam en Vlagtwedde doen definitief niet mee, terwijl Winschoten nog twijfelt. De VNG hoopt de komende dagen ­ de inschrijvingstermijn loopt op 18 juni af ­ alsnog een groot aantal gemeenten over de streep te kunnen trekken.

Reageer op dit artikel