nieuws

Wachtershuisje in oude luister hersteld

bouwbreed

bussum ­ De enig overgebleven wachterswoning van de Hollandse Waterlinie is in oude luister hersteld.

Woningcorporatie Patio geeft het huisje aan de regio Gooi en Eemland, volgens eigen zeggen ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan. Het is een onderdeel van Fort Werk IV, het enig overbleven verdedigingswerk van de vijf werken die omstreeks 1870 voor de vesting Naarden werden gebouwd en dus een deel van de Hollandse Waterlinie.

In 1926 is het fort buiten militair gebruik gesteld en in 1969 is het op de monumentenlijst geplaatst. Op het middenterrein stond de fortwachterswoning, van waaruit de wachter het fort bewaakte en onderhield. Patio gaat de woning nu verhuren, waarmee de woning ook zijn oorspronkelijke functie van wachterswoning terugkrijgt.

Reageer op dit artikel