nieuws

Vulkaanpark in de schijnwerpers van Bega

bouwbreed

landsmeer ­ Even ten westen van het Franse Clermont­Ferrand ligt in een gebied van gedoofde vulkanen het park Vulcania. Het middelpunt van het natuurpark is een expositiecentrum, waarin de werking van vulkanen aanschouwelijk is gemaakt.

Het gebouw is een ontwerp van de Oostenrijkse architect Hans Hollein. Het ligt voor driekwart onder de grond. Het boven de grond uit stekende 22 meter hoge deel heeft de vorm van een basaltkegel. De buitenzijde is bekleed met panelen van basaltlava. De binnenzijde is in een gouden reliëf geschilderd. Ondergronds is rode natuursteen uit de Jura toegepast. De bezoeker in het gebouw heeft het idee dat hij zich midden in een vulkaan bevindt. ’s Avonds licht de kegel dankzij speciale lichteffecten zo op, dat het precies op een werkende vulkaan lijkt. In het bedrijfsblad nr. 2/2003 van de verlichtingsfabrikant Bega is het project beschreven. In Vulcania zijn overrijdbare grondinbouwspots van het bedrijf toegepast. Als looppadverlichting werd een lage bolderarmatuur van Bega gebruikt. Het hele Bega­assortiment (verlichting aan huis, tuin en straat, in sporthallen en onder water) van het bedrijf uit Menden, Duitsland, staat in een fraai uitgevoerde nieuwe catalogus. Zusterbedrijf Glashütte Limburg levert vele soorten binnenverlichting voor woningen en openbare gebouwen. Het Nederlandse verkoopkantoor is gevestigd in Landsmeer.

Reageer op dit artikel