nieuws

Vrij baan voor donker pimpernelblauwtje

bouwbreed

Vrij baan voor donker pimpernelblauwtje

den haag ­ Donker pimpernelblauwtje luidt de naam van een zeldzame vlinder. Onbekend wellicht, maar niet onbemind. De twee populaties die in Nederland voorkomen, hebben een plek gekregen op de lijst met 141 Habitatgebieden waarmee landbouwminister Veerman zich heeft gemeld bij de Europese Commissie. Volgens de Vlinderstichting is de populatie die leeft in het Roerdal, te karig bedeeld. Het aangewezen gebied zou te klein zijn en bovendien versnipperd. En dat terwijl de opmerkelijke maar ingewikkelde levenswijze volgens de vlinderliefhebbers nog wel zo goed valt te combineren met landbouw en recreatie. Het beestje is thuis rond bermen, sloten en oevers en legt voor de overwintering eieren in mierennesten. De rupsen spoeden zich naar de grote pimpernel als favoriete plant. Dat kan even zoeken zijn, schetst een woordvoerder van de stichting de behoefte aan een groter gebied.

Reageer op dit artikel