nieuws

Volvo smeert voor de eeuwigheid

bouwbreed

brussel ­ Het onderhoud van bouwmaterieel moet snel en simpel verlopen en liefst niet al te vaak. Volvo Construction Equipment zorgt er om die reden voor dat olie en filters steeds langer mee kunnen en dat er steeds minder tijd verloren gaat met smeren.

Alleen fabrikanten die de behoefte aan onderhoud daadwerkelijk weten te verminderen hoeven zich volgens Volvo weinig zorgen te maken over hun marktaandeel.

Als voorbeelden van onderhoudsarme machines noemt Volvo de wielladers L20B en L25B die duizend uur draaien op dezelfde olie en filters. De graders en laadgraafcombinaties hoeven maar om de vijftig uur gesmeerd, terwijl bijvoorbeeld de stuurcilinder en de koppeling van de knikdumpers ‘voor de eeuwigheid’ zijn gesmeerd.

Zulke machines staan minder lang stil en boeken daardoor een groter rendement. Met onderhoudsarm materieel klaart een aannemer een opdracht in minder tijd waarmee het risico voor een boete voor een te late oplevering sterk afneemt. Met dat in gedachten vragen (grote) aannemers verhuurders vaker om een onderhoudstabel van de machine die ze willen huren. Ook de verhuurder is gebaat met een onderhoudsarme machine omdat die minder vervangings­ en reserveonderdelen vergt.

Groeperen

Volvo vermindert de stilstand voor onderhoud door onder meer de smeerpunten en filters zoveel mogelijk te groeperen op een makkelijk te bereiken plek. Zo zijn bij de laadgraafcombinatie alle filters aan de rechterkant gemonteerd en alle vulpunten aan de linkerkant geconcentreerd. Bij de wielladers geven grote panelen ruime toegang tot de motor en de koeling. Het ontwerp van de compacte gravers vergemakkelijkt de vervanging van de hydraulische slangen. Volvo groepeert tevens de meters die bijvoorbeeld uitsluitsel geven over de voorraad brandstof en olie omdat een snelle inspectie voor gebruik eveneens de stilstand vermindert.

Functies

Het werk verloopt sneller wanneer een machine uiteenlopende functies tegelijk uitvoert. Om die reden monteert Volvo twee hydraulische pompen in de wielladers. Het ene circuit beweegt de laadschop en het andere stuurt de wielen. Zo wordt voor elke functie de volle kracht van de pomp gebruikt. Een controlesysteem met drie processors waarschuwt tijdig in dertien talen dat er iets kapot dreigt te gaan. Een ander systeem registreert het gebruik van een machine en geeft zo aan hoe die zich tijdens het gebruik gedraagt en leidt mede uit die gegevens de noodzaak van een onderhoudsbeurt af. Volvo noemt deze informatie ook handig bij het berekenen van een biedingsbedrag voor een opdracht.

Niet uitsluitend de fabrikant, ook de gebruikers moeten ervoor zorgen dat een machine zo min mogelijk stilstaat. Hij moet instructies als ‘filters wisselen en ‘smeren’ exact opvolgen. Langer doorgaan resulteert al snel in schade. Filters en smeervet moeten ook van de voorgeschreven kwaliteit zijn, zo vereisen de garantiebepalingen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels