nieuws

Verloedering dreigt door Noord­Zuidlijn

bouwbreed Premium

amsterdam ­ Na aanleg van de Noord­Zuidlijn is er geen geld voor herprofilering van de Amsterdamse binnenstad. Stadsdeel Centrum wil alsnog 6,5 miljoen euro ontvangen om de straten rond de stations Rokin en Vijzelgracht te kunnen verfraaien. Anders dreigt volgens het stadsdeel verloedering van de openbare ruimte.

Vanwege de hoge kosten voor de aanleg van de metrolijn heeft de centrale stad besloten, dat na aanleg van stations en spoortunnel de oude bestrating wordt teruggelegd. Mocht stadsdeel Centrum op dat moment de omgeving van de metrolijn willen opknappen, dan zal het zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Om straten en pleinen enige allure te geven, moet volgens deelraad­wethouder G. Frankfurther zeker 11 miljoen euro worden geïnvesteerd. Het stadsdeel kan dat niet alleen opbrengen.

Wethouder Frankfurther meent om die reden dat de gemeenteraad zich moet houden aan de toezeggingen die zij eerder heeft gedaan. Al in 1999 sprak de raad zich uit voor de ‘rode loper van de binnenstad’. Vorig jaar nog werd tijdens de raadsvergadering over de aanleg van de nieuwe metrolijn nog een bedrag van 6,5 miljoen euro vrijgemaakt voor het opknappen van de openbare ruimte. Door bezuinigingen dreigt dat geld nu echter niet beschikbaar te komen.

Reageer op dit artikel