nieuws

Veel lege kantoren in Arnhem en Nijmegen

bouwbreed

arnhem ­ De kantorenmarkt rond Arnhem en Nijmegen ligt op zijn gat. Dat blijkt uit de jaarlijkse Vastgoedrapportage van het Knooppunt Arnhem­Nijmegen (KAN) dat woensdag is gepresenteerd in Nijmegen.

In 2002 daalde het aantal verhuurde dan wel verkochte kantoorpanden in de regio Arnhem en Nijmegen met 42 procent naar 56.000 vierkante meter. Momenteel staat in het KAN­gebied 1.350.000 vierkante meter kantoorruimte leeg. Het aanbod van panden steeg vorig jaar met 21 procent (133.000 vierkante meters). In Arnhem stond vorig jaar 7,5 procent van alle kantoorruimte leeg.

Bouwkranen

Ook de bouwactiviteit in het KAN­gebied neemt af. “Er staan een stuk minder bouwkranen in onze regio dan vier jaar geleden”, stelt P. Schut van de Arnhemse makelaar Engelsing. “Wat er nu nog gebouwd wordt is voor de eindgebruiker. Er wordt niets of weinig meer op risico ontwikkeld. Die trend zie je heel sterk, maar enkele grote projecten zijn inmiddels zo vergevorderd dat er geen houden meer aan is.”

Oude kantoorpanden

Ook voor de komende jaren zijn de verwachtingen niet best, omdat steeds meer oude kantoorpanden leeg komt te staan. Volgens Schut is het zaak dat de overheid serieus gaat kijken naar de mogelijkheid om oude kantoorpanden om te bouwen naar woningen. “Er zijn steeds meer panden die gedateerd zijn en onvoldoende parkeerruimte bieden. Die kantoren zijn dan alleen nog aantrekkelijk voor gemeentelijke diensten of stichtingen. De grote spelers, voor wie mobiliteit erg belangrijk is, trekken eerder naar een nieuwbouwpand, alleen zijn dat er ook steeds minder.” De huurprijzen van de panden stijgen niet meer, maar van een echte daling is ook nog geen sprake. Vaak zijn het lokkertjes, een huurvrijeperiode of speciale aanpassingen, die de huurder moet overhalen.

Reageer op dit artikel