nieuws

Torenspits in Hasselt verplaatst naar kerktuin

bouwbreed

hasselt – De torenspits van de rooms-katholieke kerk in Hasselt in Overijssel is gisterochtend van de beeldbepalende toren getild en in de tuin van de kerk gezet. Het kerkbestuur vond het wegens achterstallig onderhoud onverantwoord de twaalf meter hoge spits op de toren te laten staan.

Gevreesd werd dat de spits bij storm van de toren zou waaien, vooral vanwege de slechte staat van de verankering aan de toren. Het kerkbestuur wil de spits in de tuin laten staan zolang er geen restauratiewerk plaatsvindt. ‘Dat is het meest praktisch en goedkoop, maar ook een beetje demonstratief’, bekent secretaris A. Wijermars van het kerkbestuur. De verwachting is dat de spits er zeker vier jaar zal blijven staan. Het verwijderen van de torenspits is probleemloos verlopen. Met een kraan van Dick ten Klooster uit Hasselt werd het gevaarte op een ondergrond van rijplaten in de tuin geplaatst. De aannemer van het werk, Hanzebouw uit Zwolle, heeft de kwetsbare delen van de nu stompe toren met behulp van zink en lood afgeschermd. De toren heeft een betonnen dak (de vloer van de spits), met daarin de afvoeren voor het hemelwater. Die lopen aan de binnenkant van de toren naar beneden. Het kerkbestuur verwijt de gemeente Zwartewaterland en de provincie dat niet eerder subsidiegeld is vrijgemaakt. De kerk is sinds eind jaren negentig een monument en er is op basis van een besluit van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg in principe subsidie voor beschikbaar. ‘Het werk heeft alleen nog niet kunnen plaatsvinden, doordat de overheden voor 2008 geen subsidiegeld beschikbaar stellen’, zegt Wijermars. ‘De gemeente moet zich hiervoor inzetten, maar de provincie is budgethouder. Beide overheden verschuilen zich achter elkaar.’

Reageer op dit artikel