nieuws

‘Toegepaste geologie’ op natuurstenen vloer

bouwbreed

amsterdam ­ Een exclusieve natuurstenen vloer kan de opdrachtgever letterlijk en figuurlijk opbreken. Als daar iets onherstelbaars mee gebeurt, moet de portemonnee vaker open dan begroot. Goed advies is om die reden al het halve werk, vinden M. Melkert en J. van Rhijn van Rockview uit Amsterdam.

Rockview presenteert zich als ‘gesteente­expertisebureau’ en onderzoekt de steenachtige materialen die in de bouw omgaan; in nieuwbouw en restauratie en eventueel in een mobiel laboratorium. Van Rhijn en Melkert zijn geologen die zich in de bouwfysica verdiepten. De gecombineerde kennis wordt als ‘toegepaste geologie’ aangeboden. Met die kennis kunnen ze niet alleen iets zeggen over de bouwfysische aspecten van materialen, maar ook over de samenstelling ervan. Dan kan bijvoorbeeld blijken dat een kalkstenen aanrechtblad niet lang mooi blijft in een keuken of dat een natuurstenen gevelplaat door weer en wind al vrij snel uit de verankering valt.

Advies

Ook in het natuursteen is goed advies het halve werk dat veel narigheid voorkomt. Maar soms schiet de voorlichting van de handel tekort en wil de opdrachtgever de voordelen van een duurdere kwaliteit niet onderscheiden. De financiële schade die de goedkopere variant kan veroorzaken, valt soms groter uit dan het uitgespaarde bedrag.

Verkleuren

Als vuistregel geldt dat herstel ongeveer driemaal het bedrag van de oorspronkelijke rekening vergt. Van Rhijn noemt het voorbeeld van een marmeren vloer die door en door verkleurde door een roestende wapening. De opdrachtgever moest in dit geval én een nieuw vloer én een nieuwe vloerverwarming betalen. Maar ook een goed gelegde vloer kan onherstelbaar beschadigen; bijvoorbeeld wanneer een wat al te enthousiast schoonmaakbedrijf de vrije hand krijgt. Bij het verwerken van natuursteen kan er veel misgaan, weet Melkert; niet in de laatste plaats omdat de aannemer de vertragingen moet inhalen die tijdens de vergaderingen in het voortraject zijn ontstaan zodat een werk toch op de gestelde tijd wordt opgeleverd. Zo kan het gebeuren dat de aannemer ’s winters onder weinig gunstige omstandigheden een natuurstenen bestrating moet leggen. Als het natuursteen bijvoorbeeld in een stalen raamwerk zit, veroorzaakt de zomerzon al snel schade omdat het raamwerk te weinig ruimte biedt aan de uitzettende steen. Een aanmerkelijk percentage schades is te voorkomen wanneer de aannemer de tijd kan nemen voor de uitvoering. Veel is inmiddels bekend over de natuur van steen en veel serieuze handelaren doen inmiddels moeite die kennis aan de opdrachtgever over te brengen. Wanneer er dan toch nog iets verkeerd loopt, zal niet iedereen het resultaat ‘schade’ noemen. Schade is een kwestie van gevoel, ontdekte Rockview in de praktijk. En dat leidt er soms toe dat de één ernstige verkleuringen voor lief neemt en de ander een kras aan de rechter voorlegt. In het laatste geval kan het bureau worden gevraagd als arbiter op te treden.

Voortraject

Het is bijvoorbeeld om schade te voorkomen dat Rockview graag al in het voortraject van bijvoorbeeld een restauratie wil meepraten. Zo komen alle aspecten van de aanpak en de techniek van de materialen en de uitvoering gelijktijdig aan de orde. Het resultaat wordt vastgelegd in een restauratieprotocol dat onder meer voor de aanbesteding wordt gebruikt. Microscopisch onderzoek geeft uitsluitsel over bijvoorbeeld het materiaal waarmee de aannemer een historische muur kan voegen. Van Rhijn noemt ‘historisch’ een relatief begrip. Een bouwwerk verliest door de restauratie het oorspronkelijke karakter; authentiek blijft een gebouw alleen wanneer er niets aan wordt gedaan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels