nieuws

Tegenvallers Bilfinger ingenieursbouw

bouwbreed

mannheim ­ De divisie Ingenieursbouw van Bilfinger Berger heeft in het eerste kwartaal dit jaar 11 procent minder orders geboekt dan in de startmaanden van 2002. Worden de valuta­effecten meegeteld dan is zelfs sprake van een afname met 26 procent.

Ondanks de tegenvallers in de ingenieursbouw laat Bilfinger Berger in het eerste kwartaal rooskleurige cijfers zien. De omzet steeg met 21 procent tot 4,9 miljard euro. Het orderbestand nam met 15 procent toe tot 5,2 miljard euro. De op papier prima prestaties vloeien echter in belangrijke mate voort uit grote aankopen vorig jaar. Ook streken de Mannheimers netto 230 miljoen euro op door de belangen in verwarmingsspecialist Buderus van de hand te doen aan Robert Bosch. In de ingenieursbouw nam ­ de valutaverschillen buiten beschouwing gelaten ­ de omzet met 2 procent toe tot 446 miljoen euro. Het orderbestand slonk met 7 procent tot een waarde van 2,9 miljard euro. In de divisie Ingenieursbouw bundelt Bilfinger de grote buitenlandse werken met de civiele werken in Duitsland. Tot de grote opdrachten die Bilfinger onderhanden heeft, behoort de aanleg van tachtig kilometer hogesnelheidslijn in Taiwan. De order is met een waarde van 1,3 miljard euro het grootste karwei in de geschiedenis van de Mannheimers.

Sydney

In Sydney realiseert Bilfinger in publiek­private samenwerking voor 520 miljoen euro de Cross City Tunnel. In Parijs heeft dochtermaatschappij Razel de 210 miljoen euro grote order binnengehaald voor de bouw van een afvalverwerker. Dankzij het opslokken van Rheinhold & Mahla en Holzmanndochter HSG, slaagde Bilfinger zijn activiteiten op het terrein van de dienstverlening bijna te verviervoudigen tot 270 miljoen euro. Afgelopen kwartaal stroomden voor 448 miljoen aan nieuwe opdrachten binnen.

Reageer op dit artikel