nieuws

Steenfabriek Bovenste Polder ondergaat unieke restauratie

bouwbreed

wageningen ­ BOEi, de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed heeft de voormalige steenfabriek de Bovenste Polder (1923) aangekocht. Zo is het mogelijk de laatste fase van restauratiewerkzaamheden aan dit Wageningse rijksmonument uit te voeren en blijft het behouden.

De Stichting tot behoud van de Bovenste Polder, die sinds 1995 de restauratie trok, zegt erg gelukkig te zijn met deze oplossing. Na twee ronden van fondsen­ en sponsorwerving (in 1995­1996 en in 2000) bleek het niet mogelijk nog meer geld aan te trekken. BOEi, een organisatie die zonder winstoogmerk het instandhouden van rijksmonumenten tot doel heeft, beschikt over goedkoop aandelenkapitaal en een financiering van de stichting Nationaal Restauratiefonds. Hierdoor is het wél mogelijk op basis van de huidige exploitatie geld vrij te maken voor de laatste fase van de restauratie die ongeveer 150.000 euro kost. Sinds de eerste restauratiewerkzaamheden in 1997 wordt de Bovenste Polder verhuurd aan kunstenaars, twee gezinnen, een kanovereniging en diverse bands die er een oefenruimte hebben. De lopende huurovereenkomsten worden door BOEi voortgezet. Bijzonder aan het project zijn de warmtepompen en de biologische waterzuivering. De Bovenste Polder is de enige en eerste steenfabriek die tot nu toe in Nederland is gerestaureerd. Tijdens de eerste restauratie zijn daarom keuzes gemaakt die volgens A. Boon, directeur van BOEi BV, nu weer anders moeten. Zo wordt een deel van de kapconstructie vernieuwd. Boon: “Als het flink waait is het één grote bewegende constructie. De spanten gaan door de huid van de kap van buiten naar binnen. Om een bepaald wooncomfort en binnenklimaat te kunnen garanderen, moeten de aansluitpunten beter worden dichtgemaakt.” Daarnaast wordt de oven opnieuw gerestaureerd, een deel van de dakpannen vernieuwd en het hele buitenterrein aangepakt. BOEi heeft hiervoor een lokale aannemer op het oog. Omdat dit jaar ook de uiterwaarden zijn betrokken bij de driejaarlijkse openluchttentoonstelling Beelden op de Berg, is de Bovenste Polder, naast het arboretum van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, een van de twee poten. De fabriek ligt aan de voet van de Wageningse Berg in de uiterwaarden langs de Rijn. De expositie laat de visie zien van landschapsarchitecten op de relatie tussen natuur en cultuur. ‘Bij storm is het één bewegende constructie’

Reageer op dit artikel