nieuws

Stadion Almere mislukt door toedoen gemeente

bouwbreed

almere ­ De ontwikkeling, bouw en verdere exploitatie van een multifunctioneel stadion met betaald voetbal in Almere is vooral mislukt door toedoen van de gemeente Almere zelf. Nadat de gemeente in 1999 zelf de vastgoedontwikkeling ter hand ging nemen en Almada met daarin de partners Hollandsche Beton Groep (HBG), Ballast Nedam en Oranjewoud de deur wees, is er een imagoprobleem ontstaan.

Dit zei oud­directeur G.J. de Kort van Omniworld Sport BV gisteren bij de gemeentelijke enquête naar de gang van zaken rond het financiële debacle Omniworld. De Kort was naar eigen zeggen “verantwoordelijk voor het totstandbrengen van een sportieve en een maatschappelijke verankering van topsport in Almere”. Volgens De Kort verloren marktpartijen en sponsoren gaandeweg het traject steeds meer het vertrouwen in een goede afloop. Het feit dat het Almeerse gemeentebestuur er geen eenduidige besluitvorming op na hield, is naar mening van De Kort daar mede debet aan. Ook een verschil in inzicht over het ontwikkelingstempo is volgens de oud­directeur niet goed geweest. “Er waren twee verschillende culturen: aan de ene kant bedrijven (Almada, PvD.) die het tempo hoog willen houden om hun risico zo laag mogelijk te houden en aan de andere kant een gemeente die een trager tempo nastreefde.” Ook het aanbod van Almada om ‘hun’ gebied voor 16 tot 18 miljoen euro te kopen, was volgens De Kort een breekpunt. De gemeente had berekend dat dat gebied meer geld waard was. Ook nadat de gemeente zelf de NV Omniworld had opgericht, waar de Sport BV van De Kort deel van uitmaakte, bleef er volgens De Kort discrepantie bestaan. De NV en de gemeente waren soms elkaars concurrenten, betoogde De Kort. Zo was de NV bijna rond met Albert Heijn over de vestiging van een superstore in het stadiongebied, maar de gemeente zag dat niet zitten. Betreurenswaardig, aldus De Kort, omdat het om een substantieel aantal af te nemen vierkante meters ging. Vandaag gaat de gemeentelijke enquête verder met verhoren van de huidige wethouder van sport F. Huis van coalitiepartij Leefbaar Almere, oud­VVD­wethouder D. Halbesma van financiën, oud­burgemeester R. Pans (tot 1998) en de huidige, overigens binnenkort vertrekkend burgemeester H. Ouwerkerk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels