nieuws

Schuimbeton redt ’t Rooie Dorp

bouwbreed

uitgeest ­ Bij de renovatie van ’t Rooie Dorp in Uitgeest, een complex dat bestaat uit enkele tientallen eengezinswoningen van ruim tachtig jaar oud, wordt de kruipruimte volledig gevuld met schuimbeton. Elk alternatief zou duurder en vooral ook onpraktischer zijn geweest.

Het had echt weinig gescheeld of ’t Rooie Dorp in Uitgeest was gesloopt. Maar het wijkje dat dateert uit 1920 en zijn naam ontleent aan de populariteit onder SDAP’ers, bleef dankzij veel politieke inspanning en veel geld behouden, compleet in zijn oorspronkelijke stijl en met de kenmerkende bouwdetails. “Onze eerste gedachte ging uit naar de instandhouding van de fundering op staal en vervolgens de aanleg van een nieuwe vloer van balken en broodjes. Het zou een kostbare oplossing zijn en vooral een lastige”, vertelt projectleider R. Schootemeyer van aannemingsbedrijf Mulder­Obdam. “Omdat de woningscheidende muren geïsoleerd moesten worden, zouden we niet meer vanaf de fundering kunnen metselen. Vandaar de keuze voor schuimbeton waarmee je feitelijk een nieuwe plaatfundering maakt en tegelijkertijd een bijzonder goede thermische isolatie (Rc = 5 m2 K/W, red.) van de vloer bereikt.”

Kruipruimte

Bij de renovatie van de 27 woningen, waarvan inmiddels de eerste reeks is opgeleverd, blijven alleen de gevels overeind staan. De 40 tot 50 centimeter diepe kruipruimte is op de ongeroerde ondergrond volledig volgespoten met Voton schuimbeton van Voorbij Betontechniek uit Uithoorn. Op deze ondergrond is eerst een PE folie aangebracht dat is opgezet tegen de bouwmuren. Doordat het beton in deze royale dikte wordt aangebracht, is de isolatiewaarde minimaal tweemaal zo hoog als de eisen voor nieuwbouw. Het schuimbeton en de gewapende dekvloer worden gescheiden door een dampdichte, met polyester gewapende folie. De riolering, die aanvankelijk in de kruipruimte aan de fundering hing, ligt nu vast in de ondergrond onder het schuimbeton. Ook de leidingen vanuit de meterkast zijn in het schuimbeton gestort. Om te voorkomen dat de leidingen tijdens het volstorten zouden opdrijven. zijn ze vooraf gefixeerd.

Metselwerk

Met de in Uitgeest toegepaste werkwijze is dus feitelijk een compleet nieuwe zelfdragende beganegrondvloer gecreëerd. Overigens kan het schuimbeton volgens de leverancier ook van nut zijn bij onderheide constructies. Bijvoorbeeld wanneer sprake is van rotte houten palen. In dat geval wordt de kruipruimte, nadat met een miniheistelling nieuwe palen zijn aangebracht, gevuld met schuimbeton. Daarmee krijgt het wankele oude pand extra ondersteuning. Het schuimbeton vormt het isolatiepakket waarop de nieuwe gewapende betonvloer wordt gestort. Het bestaande metselwerk wordt ook hierbij weer door middel van inkassingen op de nieuwe onderheide fundering gezet.

Reageer op dit artikel