nieuws

Rigo: Corporaties moeten bouw helpen

bouwbreed

amsterdam ­ Corporaties moeten meer investeren in het opknappen van oude wijken. De sociale huisvesters in met name de Randstad kunnen zo de bouw door de huidige economische dip helpen en de steeds maar dalende woningproductie een impuls geven.

Dat stelt woningmarktspecialist G. Keers van Rigo in het jaarverslag van het onderzoeks­ en adviesbureau. Rijk en commerciële ontwikkelaars schroeven onder invloed van de slechte economische omstandigheden hun budgetten terug, maar corporaties hoeven dat volgens Keers niet te doen. “Ze hebben geld genoeg”, verwijst hij naar de door het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) berekende vermogensovermaat van 10 miljard euro in de sector.

Met name in het middensegment, waar een koopwoning tussen de 200.000 en 350.000 euro kost, is volgens Keers veel vraag. Tegen zulke scherpe prijzen bouwen kan alleen met behulp van de gemeentelijke grondbedrijven, vindt de Rigo­vennoot. “Ze hebben de afgelopen jaren geprofiteerd van de hoge grondprijzen. Daar kan voor het op gang brengen van de woningbouwproductie best wat vanaf”.

Keers vindt dat niet te snel naar het Rijk gekeken moet worden om de problemen in de stagnerende woningmarkt op te lossen. “Er zijn genoeg overheidsvrienden waar je een beroep op kunt doen. In corporaties zit veel maatschappelijk geld, zij zouden met dat vermogen hun verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Visie

Volgens Keers’ collega J. Conijn ontbreekt het de sector aan een visie op het doel van de investeringen. Willen de corporaties goed in de slappe was blijven zitten, dan zullen zij volgens de Rigo­onderzoeker initiatief moeten nemen. Gebeurt er niets, dan zou het Rijk wel eens een greep uit de kas kunnen nemen. Het Garantiefonds Stedelijke Vernieuwing dat branchevereniging Aedes onlangs presenteerde en dat tot doel heeft om vermogende corporaties te verlijden tot investeringen in minder rijke sectorgenoten, biedt volgens Conijn geen oplossing voor het geldoverschot.

De tekorten die bij de krap bij kas zittende corporaties bestaan, zijn al in de berekeningen van het CFV meegenomen. Het fonds, dat op 1 juli van start gaat, doet daarom niets aan de overtollige miljarden. Het pleidooi van Aedes voor hogere huren, duidt volgens Conijn op de spagaat waarin de corporaties zijn beland.

Kostendekkende huren zorgen aan de ene kant voor doorstroming op de vastgelopen woningmarkt, waar een goed verdienende bewoner steeds vaker aan de lage huur van een corporatiewoning een leuke zakcent overhoudt. Aan de andere kant slagen de corporaties er niet in om uit te leggen waar het extra geld voor nodig is.

Reageer op dit artikel