nieuws

PvdA onzeker over sloop en nieuwbouw

bouwbreed

utrecht ­ Sloop een fors deel van de voorraad sociale huurwoningen in herstructureringswijken en zet er nieuwe huizen voor in de plaats. Liefst koopwoningen. Dat is het staande beleid maar is dat nog verstandig?

De Partij van de Arbeid weet het zo zeker niet meer en duikt daarom verspreid over Nederland de wijken in voor vernieuwd inzicht. De delegatie die de Utrechtse wijk Ondiep aandoet, is er na afloop niet uit: “Het beeld is niet eenduidig.” “De huizen zijn niet meer van deze tijd”, stelt PvdA­kamerlid J. Leerdam vast. “En overal hangen groepjes mensen op straat. Dat betekent dat ze geen werk hebben; er tikt hier een tijdbom.” Zijn collega’s S. Depla en K. Douma zien vooral een gezellige volkswijk met een sterke sociale samenhang. “Wij fulmineren heel erg tegen het kabinet dat het bezuinigt op stadsvernieuwing maar nu rijst de vraag: is het erg als sommige sloop­nieuwbouwplannen niet doorgaan?” Toegegeven, Ondiep is geen Kanaleneiland, de landelijk bekendste herstructureringswijk van Utrecht. Daar zijn de huizen bouwtechnisch goed maar is de wijk sociaal in verval. In Ondiep blijkt het veelal omgekeerd. De bewoners zijn blij met de buurt, waar ze vaak al generaties achtereen wonen. “Ze zijn tevreden met hun huis en de lage huur en nemen daarom de ongemakken op de koop toe”, schetst gemeentelijk projectmanager herstructurering E. Lommen. Het blijkt een probleem, geeft ze aan. Het zijn goedkope en relatief aantrekkelijke sociale huurwoningen, vaak met een tuin en een zolder. Zie ze daar maar een uit te krijgen. Bij een gedwongen verhuizing hebben ze recht op iets gelijkwaardigs. Dat is bijna niet te realiseren. Vast staat, dat 70 procent van wat wordt teruggebouwd, koopwoningen zijn. Bovendien blijkt bijna niemand naar een andere buurt te willen. De nieuwe huurwoningen worden bovendien te duur. Zelfs met huursubsidie komen mensen met een bijstandsuitkering er niet voor in aanmerking.

Economisch

De sloop van woningen is echter vooral een economisch verhaal, geeft gemeentelijk bestuursadviseur J. Versnel aan. Veel huizen zijn goedkoop gebouwd en na 35 jaar afgeschreven. Renoveren kost zoveel, dat de kosten er met de huur nooit worden uitgehaald. Blijven over de huizen die om ‘sociale redenen’ worden gesloopt. In Ondiep daagt het besef dat het middel daarbij soms erger kan zijn dan de kwaal. Bewoners wrijven de delegatie onder de neus hoe ze met elkaar omgaan. “We kennen elkaar, helpen elkaar en zetten samen activiteiten op touw. Dat vind je bijna nergens meer in Utrecht.” Douma is bang dat dat verdwijnt door de wijkvernieuwing. Dit najaar gaat de PvdA opnieuw de wijken in om de bedachte antwoorden te toetsen.

Reageer op dit artikel