nieuws

Oranjewoud schrapt 150 banen

bouwbreed Premium

heerenveen ­ Ingenieurs­ en adviesbureau Oranjewoud schrapt 150 van de ruim 1900 arbeidsplaatsen. Daarbij zal ook een aantal gedwongen ontslagen vallen, heeft het bedrijf uit Heerenveen gisteren bekendgemaakt.

Oranjewoud kampt al sinds halverwege vorig jaar met dalende omzetten. In de eerste maanden van dit jaar heeft die teruggang zich alleen maar doorgezet, aldus woordvoerder E. Hellinga. Hij noemt de verslechterde economie en de teruglopende investeringen van zowel het bedrijfsleven als de overheid als voornaamste oorzaken. “Ook de kabinetsloze periode heeft een rol gespeeld. We werken veel in opdracht van overheden. Doordat er niet geregeerd werd, zijn grote projecten op de lange baan geschoven.” Verder heeft volgens Hellinga ook de bouwfraude­affaire een negatieve invloed op de resultaten gehad. “Wij gaan er niet vanuit dat de economische omstandigheden snel ten positieve zullen veranderen, een toename van de omzet zien we dan ook niet. Dan kun je gaan interen op het eigen vermogen of passende maatregelen nemen. Omdat we willen blijven investeren, hebben we voor het laatste gekozen.”

Afslankoperatie

De ingezette afslankoperatie zal ten koste gaan van ongeveer 150 arbeidsplaatsen. Tijdelijke contracten worden niet meer verlengd, nieuwe flex­werkers worden niet meer ingehuurd. “Daarnaast zal ook een deel van de vaste aanstellingen opgezegd worden”, aldus Hellinga. Hoeveel vaste werknemers hun baan verliezen, kan de zegsman nog niet aangeven. De ontslagen vallen in ieder geval “door de hele organisatie heen”. Om de kosten verder te drukken wordt de vestiging in Rijswijk met die in Capelle aan de IJssel samengevoegd. “We kijken niet alleen naar de mensen, maar ook naar andere kostenposten. De vestiging in Rijswijk is onze nieuwste telg, maar ligt zo dicht bij Capelle, dat besloten is die twee te integreren.” Oranjewoud sloot het vorige jaar af met een winst van 7,1 miljoen euro, 17 procent minder dan het jaar ervoor. Het traditionele uitvoeringswerk wordt door het bureau versneld afgestoten, vanwege de lage rendementen en om de onafhankelijke opstelling van Oranjewoud te waarborgen. “Ook die afstoting past binnen de huidige sanering”, aldus Hellinga. Enkele weken geleden maakte een ander ingenieursbureau, Grontmij, bekend 267 arbeidsplaatsen te zullen schrappen.

Reageer op dit artikel