nieuws

Opvijzelen voor extra ruimte

bouwbreed

zoetermeer ­ Het opvijzelen van een deel van een complete hal met vloer bij Dekker Zoetermeer is uiteindelijk goed verlopen. Door een klein hikje duurde het omhoog brengen van 1850 vierkante meter met vloer, gevel en dak wel wat langer.

Het sport­, party­ en vergadercentrum van Dekker Zoetermeer uit 1991 bestaat uit twee grote hallen. Vorig jaar zomer is een eerste fase van een verbouwing onder regie van Dekker Vastgoed afgerond. In een tweede fase is onder meer een nieuw bowlingcentrum voorzien van zestien moderne banen.

Om ruimte te maken zonder de bestaande tennisbanen op te offeren is een plan gemaakt om de eerste drie tennisbanen van de eerste hal 4,4 meter omhoog te brengen. Daarmee komt een extra verdiepingvloer beschikbaar. De tweede fase van de plannen is begonnen in mei en zal duren tot december dit jaar.

Het liften wordt verzorgd door Lieftink Staalbouw in combinatie met Spanlift BV. Beide bedrijven hebben reeds ervaring met de lifttechniek, maar dat betrof uitsluitend het liften van vloeren. In Zoetermeer ging het om een deel van een hal, compleet met gevel, vloer en dak.

Voorafgaand aan het omhoogbrengen van het gebouw zijn stalen buispalen rond 420 millimeter door de huidige tennisvloer op de begane grond geheid tot 16 meter. In de buispalen komen de kolommen waarop de vijzels steunen. De nieuwe verdiepingvloer is op de bestaande tennisvloer gestort. Die is uitgevoerd als voorgespannen betonvloer (vza). De dakconstructie en de gevels zijn op deze vloer vastgezet. De gehele constructie heeft een gewicht van 1400 ton.

Hikje

Bij het liften over een afstand van 0,9 meter heeft zich een hikje voorgedaan. “Een slordigheidje”, doet directeur M.W.J. van Wijk de zaak af. Per kolom in de stalen buispalen zitten vier vijzels. Ze hijsen de onderliggende vloer op aan Diwidagstaven.

Bij het vijzelen komen de bovenste uiteinden van die staven dus mee omhoog. Het was noodzakelijk in een deel van de hal dat niet werd gehesen eveneens vijzels te plaatsen. Na bijna een meter hijsen bleek de bovenkant van de Diwidagstaven tegen de dakconstructie te komen. “We zouden die staven ingekort hebben, maar dat is helaas niet gebeurd. De staven horen tot de liftuitrusting. Na inkorten zouden ze niet meer te gebruiken zijn. Omdat inkorten erg ongebruikelijk is zal dat bij betrokkenen niet zo in beeld zijn geweest”, aldus Van Wijk. Hij voegt daar wel aan toe dat de rest van de operatie na het oponthoud vlekkeloos conform de plannen is verlopen.

Begin september al tennissen op de eerste verdieping. Begin oktober is het bowlingcentrum eronder gereed. De tweede fase van de verbouwing moet in december zijn afgerond.

Reageer op dit artikel