nieuws

Nieuwe overnameslag Britse huizenbouwers verwacht

bouwbreed Premium

londen ­ Op de Londense effectenbeurs zijn de koersen van vrijwel alle woningbouwers sterk gestegen nadat bekend werd dat McCarthy & Stone, de grootste ontwikkelaar van bejaardenflats, een overnamebod heeft ontvangen.

Het bod blijkt afkomstig van de vroegere oprichter en grootaandeelhouder John McCarthy die het bedrijf samen met zijn zoons van het concurrerende Churchill Retirement Living van de beurs wil halen. Het bod van McCarthy op zijn vroegere bedrijf is ruim 900 miljoen euro waard.

McCarthy & Stone heeft in de twaalf maanden tot eind maart ruim 1.700 bejaardenflats­ en bungalows verkocht. De omzet kwam in het vorige boekjaar uit op 265 miljoen euro, de winst steeg met 25 procent naar ruim 105 miljoen waarmee het bedrijf een marge haalt van 40 procent. Het bedrijf is verreweg de grootste op deze sterk groeiende markt met een marktaandeel van 60 procent. McCarthy & Stone staat erom bekend dat het de plafonds in de flats extra laag maakt om zo meer woningen in een gebouw te kunnen ‘proppen’. Bovendien zoekt de ontwikkelaar vaak naar oude gebouwen zoals pakhuizen of leegstaande winkels om die tot bejaardenwoning om te kunnen bouwen.

Bejaardendorpen

Geschat wordt dat 110.000 Britten een bejaardenwoning bezitten, waarbij de gemiddelde prijs is gestegen tot 175.000 euro. In Groot­Brittannië zijn inmiddels ook enkele aparte bejaardendorpen gebouwd. Die omvatten vaak meer dan 150 bungalows en enkele flatgebouwen met centrale voorzieningen en zijn alleen toegankelijk voor kopers van 50 jaar of ouder.

De overname van McCarthy & Stone zou een volgende overnameslag onder de Britse woningontwikkelaars kunnen inluiden. In financiële kringen wordt gesteld dat de markt op dit moment te versnipperd is waardoor de bedrijven over te weinig slagkracht beschikken. Twee jaar geleden waren er al enkele overnames. Zo kocht George Wimpey, de grootste woningbouwer, McAlpine Homes van het gelijknamige bouwbedrijf, nam Persimmon Beazer Homes over en werd Bryant gekocht door bouwer en woningontwikkelaar Taylor Woodrow.

Verder is bekend dat aannemer Laing zijn dochterbedrijf voor bejaardenhuizen Beechwood graag wil verkopen. Een eerdere poging van Tony Pidgley junior om het bouwbedrijf Berkeley Group van zijn vader op te kopen, is echter mislukt.

Reageer op dit artikel