nieuws

Nieuwe deur onder dwang Bouwbesluit

bouwbreed

hengevelde ­ Door het nieuwe Bouwbesluit moest HEBO Kozijnen uit Hengevelde de deuren opnieuw construeren. De fabrikant levert nu alle deuren in de dagmaat van 2300 millimeter die het nieuwe Bouwbesluit voorschrijft. Het resultaat is een niet­massieve deur van 68 millimeter dik.

Deuren volgens het oude Bouwbesluit hebben een dikte van 38 millimeter. Deze geringe dikte vormt de reden dat menige (buiten)deur door weer en wind en grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten soms kromtrekt. Die kans wordt groter naarmate deuren hoger worden. Er zijn nog meer nadelen. Zo zit in de huidige deuren doorgaans HR++ dubbel glas dat zesmaal dikker is dan enkel glas. De glaslatten werden plat op de deur bevestigd zodat het glas er toch in kon. Het Politiekeurmerk schrijft voor een inbraakwerende deur een driepuntsvergrendeling voor. Die past alleen na het weghalen van veel hout in de deurstijl waardoor de deur verzwakt.

Geautomatiseerd

In een deur van 68 millimeter dik zit voldoende hout om een driepuntsvergrendeling onder te brengen. Zo’n deur kan ook niet kromtrekken en biedt voldoende plaats voor het isolatieglas. HEBO bouwt die deur op uit een geïsoleerd en gelamineerd frame met stalen pinnen. Grotendeels geautomatiseerd zodat de prijs laag blijft. De deur wordt afgemonteerd in het kozijn en heeft instelbaar beslag. De fabrikant levert die in 166 modellen voor­, achter­ en tuindeuren onder de naam Flex­Deur. Nieuw is ook een voordeurpui met natuurstenen sokkels die in de fabriek al is voorzien van een kantelaaf aftimmering. HEBO maakt ook bijpassende garagedeuren met een maximale breedte van 2500 millimeter en een hoogte van 2400 millimeter. Die zijn uitgevoerd met inbraakwerend geveltimmerwerk volgens NEN 5096 klasse 2 en komen hiermee in aanmerking voor het Politie keurmerk Veilig Wonen.

Reageer op dit artikel