nieuws

Makelaars misleiden met recreatiewoningen

bouwbreed

den haag ­ Een aantal makelaars gaat de fout in bij de verkoop van recreatiewoningen. In Limburg en Gelderland bestaan gevallen dat dergelijke panden als woonhuis worden verkocht, terwijl permanente bewoning niet is toegestaan. Minister Dekker (VROM) gaat alle makelaars een brief sturen om hen op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

Dekker doet de toezegging in antwoord op vragen van CDA­kamerlid Schreijer­Pierik. Zij had berichten gehoord over de praktijken in Midden­Limburg. Makelaars boden onroerend goed aan als ‘woonhuis’ op locaties waar permanente bewoning niet is toegestaan. Ze vindt dat een dergelijk verbod in het voorlichtingsmateriaal bij de woning had moeten zitten. Dekker deelt deze mening, evenals het duperen van potentiële kopers door het achterhouden van die informatie. De minister heeft een snelle inventarisatie gehouden onder de VROM­inspecties Oost en Zuid. Daaruit is gebleken dat ook makelaars elders in Limburg en in Gelderland vakantiehuisjes als woning proberen te verkopen. Op dit moment zijn 12.000 recreatiewoningen (8,5 procent van het totaal) en 6000 stacaravans (5 procent van het geheel) in gebruik als vaste verblijfplaats. Daar waar dit niet botst met het bestemmingsplan en het Bouwbesluit mogen deze permanent bewoond blijven, zo besloot oud­minister Kamp (VROM). In het andere geval wordt er harder opgetreden. Waarschijnlijk neemt Dekker het idee van haar voorganger over in de nieuwe Vijfde nota ruimtelijke ordening.

Reageer op dit artikel