nieuws

Layher verliest hoger beroep tegen Scafom

bouwbreed

Van onze redactie economie

den bosch ­ Het Ringscaffsteigersysteem van Scafom International is toelaatbaar op de Nederlandse markt. Dit heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald. Het steigersysteem van Scafom is veilig uitwisselbaar met het systeem van Layher. De gerechtelijke procedure was in april 2000 aangespannen door Layher. De onderneming vond het steigersysteem van Scafom International maar een slaafse nabootsing van haar eigen steigersysteem vanwege onder andere dezelfde maatvoering. Zowel rechtbank als hof geeft Layher echter ongelijk. Het gerechtshof vindt eenheid in maatvoering geen probleem omdat de branche behoefte heeft aan uitwisselbaarheid van de steigeronderdelen. Eveneens heeft het gerechtshof de stelling van Layher dat de steigeronderdelen van Scafom niet veilig zouden zijn, van de hand gewezen. Daarbij wijst het hof erop dat Scafom International BV in het bezit is van het toelatings­certificaat, afgegeven door het Deutsches Institut für Bautechnik waaruit blijkt dat de Ringscaff­onderdelen tezamen met de steigeronderdelen van Layher veilig en functioneel kunnen worden gebruikt. Het oordeel verbaast Brinkmann en Willems van Scafom: “Wij doen al tientallen jaren zaken op de Amerikaanse markt. De veiligheidsvoorschriften zijn daar zeer streng.”

Reageer op dit artikel