nieuws

Klein onderhoud en renovatie in het hele land

bouwbreed

rotterdam ­ Een landelijk opererend aannemersbedrijf met de specialismen klein onderhoud en renovatie. Algemeen directeur M. Hanenbergh van De Combi geeft toe dat het wat ongebruikelijk is in de vaak lokaal georganiseerde branche. Toch doet hij het met een hoger dan gemiddeld rendement beslist niet slecht.

Snelheid is de belangrijkste kwaliteit van de onderhoudsaannemer. Daarom is Hanenbergh halverwege de jaren negentig begonnen met de opbouw van een netwerk van vestigingen dat heel Nederland bestrijkt. Met twee overnames in Noord­Brabant is dat doel nu gerealiseerd. “Op een paar hoekjes na in Groningen en Zeeland bestrijken we het hele land.” De regionale aanwezigheid van De Combi is gebaseerd op tien vestigingen en zo’n honderd bussen. Gewerkt wordt vanuit zelfstandig werkende bv’s in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Heerhugowaard en Deventer. De laatste vestiging heeft twee extra kantoren in Nijmegen en Lelystad. En met de Brabantse uitbreiding ­ Brabocon in Tilburg en het in Roosendaal gevestigde Vosdonk ­ is De Combi nu ook in het zuiden van het land te vinden. De klanten van De Combi hebben veel verspreid gebied en kiezen juist daarom voor de onderhoudsdienst van het bedrijf. “Pensioenfondsen, corporaties, vastgoedbedrijven en grootwinkelbedrijven willen één aanspreekpunt voor hun onderhoud”. De regio­overschrijdende service gaat verder dan de simpele reparatie van een lekkende kraan of een scheef hangende dakgoot. “Bij sommige opdrachtgevers verzorgen wij ook het contact met hun klant, meestal bewoners of beheerders van een winkelcentrum of flatgebouw. Anderen houden die relatie liever zelf in de hand. Afhankelijk van de wensen, passen wij onze werkwijze aan”, schetst Hanenbergh de aanpak van de dienstverlenende aannemer.

Neerkijken

Met een personeelsbestand van zo’n 250 man zet De Combi op jaarbasis 65 miljoen euro om. Daarmee is de Rotterdamse onderneming een van de grootste in zijn soort. Krap eenderde van de omzet wordt bij nieuwbouwprojecten binnengehaald. Onderhoudswerk zorgt voor de rest, daarbij gaat het behalve om het kleine kluswerk voornamelijk om grote renovaties. Hanenbergh bevestigt het beeld dat uit de cijfers naar voren komt. Onderhoudswerk is in vergelijking met nieuwbouw arbeidsintensief. “Die aannemers doen met veertig man zo een paar honderd miljoen euro. De rest van de mensen wordt via de onderaannemerij ingehuurd. Bij ons kan dat niet. De onderhoudsdienst moet per uur kunnen reageren. En dat kan alleen met eigen mensen.” Bij grote renovatieopdrachten van zo’n 2 tot 3 miljoen euro werkt De Combi wel met onderaannemers. De flexibiliteit die bij het snelle reparatiewerk zo belangrijk is, heeft de onderhoudspecialist bij dergelijke projecten niet nodig. Het verschil in werkwijze bij de twee verwante bedrijfstakken zorgt volgens Hanenbergh voor wat spanning. “Ik heb het gevoel dat de nieuwbouwaannemers een beetje op onze bedrijfstak neerkijken omdat het om veel lagere volumes gaat.” Maar daar staan hogere marges en meer stabiliteit tegenover. Hanenbergh: “Bij een brutomarge van 3 tot 4 procent groeien wij dankzij langlopende contracten altijd een beetje. Ook dit jaar, ondanks de recessie.” Eigenaar en oprichter van het bedrijf Co Appelman verkocht midden jaren negentig de van oorsprong Heerhugowaardse onderneming aan één van zijn eigen opdrachtgevers, de vastgoedbelegger Hooge Raedt Groep. Appelman trok zich vrij snel na de overname terug waarna Hanenbergh het roer overnam.

Hoofdkantoor

Om de landelijke ambities goed te kunnen vormgeven, verplaatste de nieuwe bestuurder het hoofdkantoor naar de Utrechtse vestiging van het bedrijf. In 2000 verhuisde de directiemaker naar Rotterdam waar De Combi via de relatief kleine overname Spindler drie jaar eerder voor het eerst voet zette op de onderhoudsmarkt in de Maasstad. Zijn belangrijkste doel ­ een landelijk onderhoudsbedrijf met een omzet van zo’n 70 miljoen euro ­ heeft Hanenbergh nu gerealiseerd. Nieuwe plannen? “Nee. We gaan eerst eens kijken of we dat zo kunnen continueren.” Lagere volumes goedgemaakt met hogere marges en stabiliteit

Reageer op dit artikel