nieuws

Installateurs veroveren markt

bouwbreed Premium

amsterdam ­ De installateurs veroveren sluipend een steeds groter deel van de bouwmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van het Economische Instituut voor de Bouwnijverheid.

Bij bouwprojecten midden jaren tachtig schreef de installatiebranche 22 procent van de rekeningen. Het aandeel in de omzet is sindsdien gegroeid tot 26 procent. De markt in Nederland wordt ­ met omzetten van tussen de 700 en 400 miljoen euro ­ beheerst door de internationale krachtpatsers Fabricom, Imtech en TBI. Achter de kopgroep zijn actief BAM Techniek, Burgers, Stork en Unica, ieder voor zich goed voor een slordige 150 miljoen euro omzet. Een maatje kleiner zijn Kropman, ULC en Homij.

Opmars

De stille opmars van de installatietechniek heeft volgens J. Schellevis van het EIB diverse oorzaken. Allereerst is sprake van een relatieve daling van de nieuwbouw in het b&u­segment. Het aandeel verminderde in twee decennia van 45 tot 37 procent. Gelijktijdig rukte de installatietechniek op bij zowel de infrastructuur als onderhoud en renovatie. De bedrijven profiteren in sterke mate van de vraag naar betere technische oplossingen. Beveiliging, automatisering en telematica brengen extra geld in het laadje. Slim ingerichte gebouwen winnen aan populariteit. Ook de infrastructuur blijkt een groeimarkt. De afzet van systemen ter begeleiding van verkeersstromen maakt een grote groei door. Het EIB verwacht dat de Nederlandse installatiemarkt dit jaar met 2 procent krimpt tot een omvang van een kwart miljard euro. Het elektrotechnisch installatiewerk neemt een aandeel in van 39 procent. De werkzaamheden ten behoeve van centrale verwarming en luchtbehandeling bestaan bijna een kwart van de activiteiten. De gasfitters, loodgieters en sanitaire specialisten hebben 19 procent van de koek. Isolatie en specifieke werkzaamheden maken 18 procent van het installatiewerk uit.

Loodgieters

Volgens Schellevis ontlopen de ontwikkelingen in de diverse sectoren van de installatiemarkt elkaar niet veel. “De centrale verwarmings­ en luchtbehandelingsbedrijven, zowel als de elektrotechnische installateurs, zien het volume van hun markt met 2 tot 2,5 teruglopen. Voor de loodgieters en inrichters van sanitair blijft de schade beperkt tot een daling van een procent. Omdat de daling van de bouwproductie vooral voortkomt uit de utiliteitssector, is het installatiewerk in deze hoek van de branche het sterkst verminderd. De afname bedraagt 10 tot 12,5 procent. Slechts bedrijven die zich toeleggen op onderhoud breiden nog steeds uit. De vraag naar onderhoudsdiensten vertoont ondanks de recessie groei. Het EIB ziet goede vooruitzichten voor de elektrotechnische installateurs en bedrijven die zich richten op centrale verwarming en luchtbehandeling voor de infrastructuur. In de gww­sector verschuift het accent van beton en grondverzet naar nieuwbouw, uitbreiding en modernisering van transportstructuren.

Reageer op dit artikel