nieuws

Gevangen in de vorm

bouwbreed

Gevangen in de vorm

Meubelmaker Johan de Boer moet het vooral hebben van “het tegen de juiste mensen aanlopen”, als het gaat om de samenstelling van het beton en de wapening voor zijn betonnen meubels. Veel betoncentrales zijn huiverig om aan De Boer te leveren, want meer dan 0,1 kuub heeft hij niet nodig. Het beste wat hij tot nu heeft gevonden is een deelce­ ment, bestaande uit drievierde hoogovencement en eenvierde portlandcement. Hij mixt het cement zelf met zilverzand en fijn grind. Experimenten met plastificeerders bevielen niet goed. De Boer: “Het bleef te plastisch en de kleur werd wat viezer.” Ook het gebruik van vezels in beton, als wapening, was geen succes. “Niet echt slagvast, je moet wel met meubels kunnen leven.” Een wapeningscentrale hielp hem verder. Hij verwerkt in zijn meubels 12 millimeter dik betonijzer. De delen worden vervolgens aan elkaar gelast. Qua mal zou staal het beste zijn, maar dat is vooralsnog een te grote investering. Daarom werkt hij met een platte mal van lagen betonplex op elkaar. De Boer studeerde af aan de lerarenopleiding handvaardigheid, aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Zijn kasten, tafels en stoelen noemt hij “heel divers, maar met een minimalistische inslag”. De stoelen en fauteuils die uit beton zijn gegoten, veelal afgewerkt met hout, zijn voor gebruik buitenshuis bedoeld. Een van De Boers laatste ontwerpen was echter een bank die inmiddels de entree van een bedrijf siert. Kussens zijn, ondanks het harde beton, niet nodig. De Boer: “Je gaat zitten en voelt je direct lekker gevangen in de vorm.” Het enige probleem vormen de kwetsbare randen. “Die brokkelen af en dan raakt de strakke lijn eruit.” Een reparatiemortel werkt niet optimaal. “Het moet zich natuurlijk ook nog bewijzen, het concept is nu een paar jaar oud. Ik heb nog geen telefoontje gehad van: “hij ligt uit elkaar”, maar het is afwachten hoe het zich ontwikkelt.’ www.meubelboer.nl

Reageer op dit artikel