nieuws

Forse investeringen in oude wijken

bouwbreed Premium

den haag ­ Den Haag heeft de afgelopen tien jaar voor 106 miljoen euro geïnvesteerd in het onderhoud van zo’n 25.000 particuliere woningen in vooroorlogse wijken. De bewoners hebben 134 miljoen neergeteld. De investeringen zullen in 2005 zijn opgelopen tot 425 miljoen euro (172 miljoen subsidie). In totaal zijn dan 37.000 woningen aangepakt. Dit meldt Woningbeheer in het kader van het project ‘Hebben is (onder)houden’, waarvan deze maand het tienjarig jubileum wordt gevierd. Binnen het project, dat Woningbeheer sinds 1993 in opdracht van de gemeente Den Haag uitvoert, zijn verschillende gebieden aangewezen waar woningonderhoud actief wordt gestimuleerd onder particuliere woningeigenaren.

De gemeente heeft subsidies beschikbaar gesteld als stimulans. De eigenaren hebben het merendeel van de kosten voor hun rekening genomen. Voor een groot deel van de programma’s geldt dat de woningeigenaren zelf op elke euro subsidie bijna 3 euro hebben geïnvesteerd.

Inspanningen

De kwaliteit van vooroorlogse wijken in Den Haag, zoals Rustenburg­Oostbroek en Zeehelden­, Regentesse­, Valkenbos­ en Laakkwartier is door de inspanningen een stuk verbeterd. De onderhouden huizen zorgen ervoor dat de straten er veel mooier en vriendelijker uitzien. “Gevels, balkons en complete straten zijn gerenoveerd”, zegt B. Kramer van Woningbeheer, dat werkt als adviseur en procesmanager aan de transformatie van vastgoed in binnenstedelijke gebieden. De bewoners konden kiezen uit tal van aannemers via Woningbeheer. Op deze manier zijn grote stratenblokken opgeknapt. In de gebieden met minder subsidie konden de eigenaren zelf een aannemer in de arm nemen. Woningbeheer richt zich binnen ‘Hebben is (onder)houden’ vooral op het structureel veranderen van het onderhoudsgedrag van woningeigenaren, die hierdoor ‘leren’ het onderhoud te organiseren en ervoor te sparen. De organisatie werkt hierbij voor en samen met gemeenten, corporaties, woningeigenaren, ontwikkelaars en andere marktpartijen. Hoewel in 2005 het project is afgerond, wijst Woningbeheer erop dat de stad nog steeds niet af is. Kramer: “Behalve op de bouwtechnische aspecten, gaan we ons richten op woontechnische zaken.”

Reageer op dit artikel