nieuws

Eerste motorvriendelijke vangrail onthuld

bouwbreed Premium

woudenberg ­ Gedeputeerde G. Mik van de provincie Utrecht heeft gisteren samen met W. Dijkhorst, voorzitter van de Motorrijders Actie Groep (MAG) de eerste motorvriendelijke vangrail in Nederland onthuld. De nieuwe vangrail heeft een lengte van 290 meter en staat aan de N 224; de provinciale weg van Woudenberg naar Zeist.

Vangrails of geleiderails zijn ontworpen om auto’s te ‘geleiden’ zodat ze niet van de weg raken of in aanraking komen met bijvoorbeeld bomen of lichtmasten.

Voor motorrijders zijn vangrails echter gevaarlijke obstakels met name door de paaltjes waarop de geleiderails zijn bevestigd. De nieuwe geleiderails zijn voorzien van een flexibel gemonteerde onderplank van verzinkt staal waardoor het gevaar geweken is dat motorrijders na een val met de paaltjes in aanraking komen.

Expertise

Volgens C. van Foreest, woordvoerder van de Provincie Utrecht heeft de provincie expertise opgedaan in het buitenland waar soortgelijke geleidesystemen al bekend zijn.

De keuze voor de locatie voor de eerste motorvriendelijke geleiderail bij Woudenberg lag volgens Van Foreest voor de hand omdat het een lange en onoverzichtelijk bocht in de N 224 betreft, waar in het verleden diverse ongelukken plaatsvonden. De bestaande vangrail was een jaar oud maar voorzag nog niet in een bescherming van motorrijders.

Het blijft bovendien niet bij een eenmalige actie. “Na de zomer gaat de provincie een uitgebreide inventarisatie maken van gevaarlijke bochten in haar wegennet om nog meer bestaande vangrails te voorzien van onderplanken.

In elke nieuwe situatie gaat de provincie Utrecht automatisch over tot plaatsing van de motorvriendelijke geleiderail”, aldus Van Foreest. De extra kosten voor de motorvriendelijke geleiderail bedragen 32 euro per meter.

Reageer op dit artikel