nieuws

Een solide klank

bouwbreed

Een solide klank

Hoe minder kastresonantie, hoe beter de luidspreker. Trillingen, reflectie, hoe je het ook noemen wilt, de kast ‘pikt’ als het ware energie van het geluid en zet het om in bijgeluiden, die met muziek maar weinig te maken hebben. Juist beton, met zijn stijfheid en dichtheid, is uitstekend geschikt om die trillingen op te vangen. Zie hier het basisprincipe van de ‘ontdekking’ van Koos Schenk, oorspronkelijk chemisch technoloog, voormalig technisch voor­ lichter bij de ENCI en groot muziekliefhebber. In zijn werkplaats op een industrieterrein in Oss bouwt Schenk handmatig, volgens eigen ontwerp en zelfbedacht procédé, luidsprekers van beton. De geluidskasten worden uit één stuk vervaardigd en bestaan uit polycrete, een beton op basis van polymeren, mar­ merkorrel, marmer, zand en cement. Voor het gieten wordt gebruik gemaakt van een duurzame buitenmal en een binnenmal van piepschuim. De binnenmal wordt opgehangen in de buitenmal, waarna het betonstorten kan beginnen. Hoogfrequenttrilmotoren voorkomen dat de marmeren steentjes naar beneden zakken. Na het uitharden wordt de binnenmal in stukken verwijderd. De kast wordt opgevuld met dempende bitumen. Het uiteindelijke terrazzo­uiterlijk ontstaat na het slijpen, polijsten en politoeren van de buitenwanden. Dan rest nog het aanbrengen van wisselfilters en het vastzetten van de speakers. Het resultaat is, mogen we de recensenten van vakbladen geloven, een ware zege voor audiofielen. Geen resonantie en dynamisch laag. Maar Schenk zelf blijft bescheiden: ‘Ach, ik ben redelijk thuis in de schei­ en natuurkunde. En elektronica, tja, als je snapt wat er gebeurt, en je kent de middelen, kun je het gewenste resultaat wel voor elkaar krijgen.’ Geïnteresseerden zullen naar Oss moeten afreizen want er is geen winkel die de boxen verkoopt. Maar op beurzen is Schenk wel af en toe te vinden. Het blijft vooral een lucratieve hobby. “Het moet ook niet op werken gaan lijken, want dan kun je beter wat anders gaan doen.” http://www.taf­oss.nl

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels