nieuws

Corporatiefusie Rochdale en Patrimonium beklonken

bouwbreed Premium

amsterdam ­ De Amsterdamse corporaties Patrimonium en Rochdale gaan fuseren. Het duo hoort met bij elkaar bijna 50.000 woningen tot de vijf grootste sociale huisvesters van Nederland. Stadgenoot Algemene Woningbouwvereniging, die aanvankelijk ook mee zou doen, is door de eigen ledenraad buiten de fusie gehouden.

De nieuwe corporatie die uit de samenwerking voortkomt, wordt geleid door Rochdale­man H. Koziolek en zijn collega van Patrimonium H. Möllenkamp. De laatste van het stel wordt per 31 december dit jaar voorzitter van de raad van bestuur. P. Seewald heeft de leiding over de financiën, maar maakt geen onderdeel uit van de directie. Hij werkt momenteel bij Patrimonium. Met de Algemene Woningbouwvereniging (AWV) worden op het moment gesprekken gevoerd over de mogelijkheden van een intensieve samenwerking op het gebied van onder andere projectontwikkeling en studentenhuisvesting. Rond het einde van de zomer willen de betrokken partijen een overeenkomst tekenen waarin de onderlinge relaties worden vastgelegd. Volgens woordvoerder Ton Reijnders van Rochedale is het de bedoeling dat op termijn AWV alsnog bij de fusie wordt betrokken. AWV had de fusie al praktisch rond toen een deel van de ledenraad een stokje voor de plannen stak. De dwarsliggers maken zich zorgen over de maatschappelijke verankering van AWV. Die zien zij binnen de fusie niet voldoende gewaarborgd. Daarnaast maken de vertegenwoordigers zich zorgen over de besluitvorming. Die zou binnen een stichting niet democratisch genoeg verlopen.

Stichting

Voor de fusie moet AWV zich van een vereniging naar een stichting omvormen. Daarvoor is een vrijwel unanieme instemming van de ledenraad nodig. “Het is een lastige hindernis die genomen moet worden”, omschrijft Reijnders de vastgelopen besluitvorming. Mocht AWV zich alsnog bij zijn partners aansluiten dat ontstaat met 55.000 woningen de op één na grootste corporatie van Nederland. De in Rotterdam gevestigde Vestia Groep is met ruim 70.000 scherp geprijsde huurhuizen marktleider.

Reageer op dit artikel