nieuws

Bouwer Simon Benus heeft geldproblemen

bouwbreed Premium

stadskanaal ­ De Groningse aannemer Simon Benus is in financieel zwaar weer beland. Dat heeft de directie de vakbonden laten weten. Bij de sterke regionale bouwer werken tussen de 120 en 150 mensen. De onderneming is in onderhandeling met een bank om het geldtekort aan te vullen.

Volgens vakbondsmedewerkster A. Farigu van de FNV, die namens FNV Bouw, Hout­ en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps bij de onderneming op bezoek is geweest, heeft de financier van het bedrijf de geldkraan dichtgedraaid en hebben de leveranciers van het bedrijf hun samenwerking met Benus bevroren.

Volgens Het Dagblad van het Noorden voert Benus overleg met mogelijke overnamekandidaten. Maar vakbondsmedewerkster Farigu kan dat bericht niet bevestigen. “Ik ben niet veel wijzer geworden van mijn bezoek. De directie wilde weinig zeggen over de schulden of orderportefeuille en zelfs het aantal werknemers was onbekend”. Eventuele reorganisatieplannen zijn, ondanks toezeggingen dat wel te doen, nooit bij de bonden gemeld. Benus heeft dit volgens Farigu niet gedaan, omdat er geen geld zou zijn voor een sociaal plan. Ondanks de problemen heeft het bouwbedrijf uit Stadskanaal nog tot eind maart vakantiebonnen bijgestort. Farigu: “Als het echt slecht gaat, ontstaat bij veel bedrijven een achterstand in de betalingen. Maar dat valt dus erg mee bij Benus.” Directeur Jan Benus van het gelijknamige bouwbedrijf was niet bereikbaar voor commentaar. Simon Benus is niet het eerste bouwbedrijf in Stadskanaal dat met problemen kampt. In dezelfde regio wisselden eerder de naamgenoten Paas Benus en Meijering & Benus na een faillissement van eigenaar. De Noordelijke bouwers hebben het moeilijk omdat door de terugval van de woningmarkt nieuw opgeleverde woningen niet verkocht worden.

Reageer op dit artikel