nieuws

Bouwer negeert hoge dwangsom van 50.000 euro

bouwbreed

hoogezand/sappemeer ­ De gemeente Hoogezand/Sappemeer lijkt, met het nieuwe Bouwbesluit in de hand, een beetje door te slaan, vindt architect M.S. Onur uit Assen. Ze heeft zelfbouwer Coors een dwangsom van 50.000 euro per dag opgelegd, als deze toch de bouwstop negeert.

Architect Onur ontwierp voor eigenaar R. Coors van de Forel Vijver Sappemeer een simpele bergruimte voor levende vis van 11 bij 11 meter, die verdiept tegen één van de bestaande vijvers zou worden geplaatst.

Na overleg met de ambtenaren van de gemeente ging zelfbouwer Coors aan de slag. Totdat begin april inspecteurs van de afdeling Bouw en Wonen bij hem langskwamen en constateerden dat de constructie niet veilig was. Bovendien zou niet overeenkomstig de verleende vergunning zijn gewerkt. Een paar ramen stonden niet op de bouwtekening.

Coors kreeg een bouwstop opgelegd met een aanvankelijke dwangsom van 5.000 euro per dag, die om onverklaarbare redenen plotseling werd vertienvoudigd.

Een harde sanctie erkent de gemeente Hoogezand/Sappemeer, die verder niet uitlegt waarom de dwangsom omhoog schoot. Onur vindt de maatregel in geen enkele verhouding staan tot het vergrijp. “Het is onbegrijpelijk. De straf is buiten proportioneel. We praten over een simpele bergingbouw. Een kelder, meer is het niet.”

Stiptheidsactie

Volgens de inspecteurs zijn de grondkerende kelderwanden niet sterk genoeg. “Het lijkt wel of ze bij de gemeente met een soort stiptheidsactie bezig zijn na het nieuwe Bouwbesluit”, zegt Onur. “Ze zijn heel streng geworden. Voorheen diende je een stapel tekeningen in die ze bij de gemeente amper begrepen en het was akkoord.”

Bouwer Coors is inmiddels ernstig gebrouilleerd met de gemeente. “Eerst gedogen ze de aanpak en nou krijg je dit. Die inspecteurs komen mijn terrein niet meer op.” Over een paar weken bepaalt de gemeente wat er met het bouwwerk gaat gebeuren: legaliseren, gedogen of afbreken.

De architect heeft inmiddels aangepaste tekeningen ingediend en wacht af. “Afbreken zou een ramp zijn”, zegt Coors. “Dat gaat me 100.000 euro kosten. En reken maar niet dat ik het zélf afbreek.”

Reageer op dit artikel