nieuws

Ballast Nedam verkoopt buitenlands materieel

bouwbreed Premium

nieuwegein ­ Ballast Nedam heeft haar divisie Equipment Services verkocht aan World Wide Equipment, een dochteronderneming van Van Es Holding uit Sliedrecht. Daarmee zet de beursgenoteerde aannemer de afbouw van haar internationale activiteiten voort.

Het bedrijfsonderdeel Equipment Services levert voor de buitenlandse projecten van Ballast Nedam zwaar materieel, zoals pontons en drijfeilanden. De divisie is overbodig geworden omdat Ballast Nedam niet langer op de internationale projectenmarkt actief wil zijn. “De verkoop is dan ook niet meer dan logisch”, zegt de woordvoerder van Ballast Nedam.

Met Van Es Holding zijn volgens haar goede afspraken gemaakt over de inzet van het materieel op de nog lopende projecten van Ballast Nedam. “We hebben nog drie projecten lopen in het buitenland. In 2005 zal de laatste van die klussen opgeleverd worden.”

Bij het verkochte bedrijfsonderdeel werken tien medewerkers, waarvan de helft op het hoofdkantoor in Nieuwegein. Bekeken wordt nog of de werknemers ook overgaan naar Van Es Holding. “Als ze mee willen, gaan ze mee”, aldus de woordvoerder. “We gaan ze echter niet dwingen. Met betreffende werknemers worden momenteel gesprekken gevoerd.”

Wereldwijd

Van Es­dochter World Wide Equipement houdt zich wereldwijd bezig met verhuur en verkoop van hefeilanden, kranen en ander zwaar bouwmaterieel. Het bedrijf heeft belangen in onder meer Dieseko Verhuur, PVE Cranes & Services, PVE Piling Equipment, Jack Up Barge.

“Met de overname van de machines van Ballast Nedam wordt een enorme vloot aan materieel gecreëerd, bestaande uit sleepboten, hijskranen, hefeilanden, heistellingen en andere specialistische machines”, geeft de zegsman van Van Es Holding een verklaring voor de acquisitie. “We nemen ook de werkplaatsen en kantoren van Ballast in Batam Island (Indonesië) en Trinidad (Carribisch gebied) over.”

Van Es verwacht met de uitbreiding ook “een groter synergie­effect te bereiken tussen de diverse dochterbedrijven en de natte aannemerij”. Hoeveel de onderneming voor de overname heeft moeten betalen, is niet bekendgemaakt.

Schema

De ingezette reorganisatie bij Ballast Nedam ligt ondertussen “op schema”, laat de bouwer weten. Begin dit jaar ketste de verkoop van de Nederlandse activiteiten aan investeringsmaatschappij Egeria af. Ballast Nedam gaat nu op eigen kracht verder op de Nederlandse markt. De Britse activiteiten staan nog altijd in de etalage. “We zijn in gesprek met verschillende bedrijven, maar hebben geen haast. We hebben altijd gezegd dat we de Britse divisie tegen het einde van dit jaar verkocht willen hebben.”

Reageer op dit artikel