nieuws

AVBB niet gelukkig met cijfers UWV

bouwbreed

gouda ­ Weinig gelukkig is het Algemeen Verbond Bouwbedrijf met de jongste cijfers van de Uitvoeringsinstelling Werknemersverzekeringen (UWV). Met een wao­instroom van 1,6 procent lijkt de bouw boven het landelijk gemiddelde van 1,3 procent te liggen. “Je moet geen appels met peren vergelijken”, vindt het AVBB.

Voor het eerst in de historie zijn cijfers over de wao­instroom per bedrijf met meer dan 250 man/vrouw personeel gepubliceerd. Deze zijn dan afgezet tegen het gemiddelde per sector. Het beeld dat de bouw een sector is met een hoog wao­risico, wordt door de cijfers niet werkelijk bevestigd. Een instroom van 1,6 procent tegen landelijk gemiddeld 1,3 procent, oogt niet echt dramatisch. Bovendien, zo laat het AVBB weten, zijn de cijfers nog bedrieglijk ook. Zo worden in de UWV­statistiek poppetjes geteld. Met andere woorden, er wordt geen onderscheid gemaakt tussen voltijdwerkers en deeltijdwerkers. Gebeurt dat wel, dan zien de cijfers er heel anders uit. Bij een soortgelijk onderzoek, maar dan niet op bedrijfsniveau , bleek de bouw een wao­instroomkans te hebben van 1,6 procent tegen landelijk gemiddeld 1,45 procent. Wordt rekening gehouden met deeltijdwerk, dan blijft de bouw op 1, 6 staan, maar gaat het landelijk gemiddelde naar 1,75 procent. Aardig is dan om de cijfers per bedrijf te bekijken. Zo scoort bijvoorbeeld HBG Bouw en Vastgoed BV bovengemiddeld met een wao­instroom van 1,7 procent. Net daarboven staat HBG Bouw en Vastgoed BV met een instroompercentage van 0,3. Is HBG Bouw en Vastgoed nu goed of slecht. Het UWV geeft daar geen antwoord op.

Imtech

Iets dergelijks doet zich ook bij Imtech voor, waar een aantal werkmaatschappijen ver onder de 1, zelfs onder de 0,5 procent scoort. Negatieve uitzondering is dan ineens Imtech Telecom I&N Services met 1,3 procent. Heeft dat te maken met de slechte telecommarkt en reorganisaties? UWV geeft geen antwoord. Worden de UWV­cijfers toch beschouwd als een indicatie voor welke sectoren een toch meer dan gemiddeld risico inhouden, dan blijkt de bouw eveneens lang niet de slechtste. Binnen de sector scoren schilders, stukadoors en dakdekkers slechter met 1,7, 1,9 respectievelijk 1,8 procent. De allerslechtste sector lijkt die van de steenhouwers met 3,4 procent. Met een totaal aantal werknemers van 314 tikken een paar wao­gevallen daar echter wel heel hard door. Beter dan het landelijk gemiddeld scoren het baggerbedrijf (0,9 procent), de timmerindustrie (1,1 procent) en de railbouw (0,9 procent).

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels